Pasinex Resources, Adana’da bulunan Pınargözü Çinko Madeninde 2018 yılında gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgi verdi. Şirket 2018 yılında gerçekleştirilen üretimin beklentilerinin %14 altında kaldığını bunun nedeninin ise madendeki zorlu şartlar ve süreklilik göstermeyen küçük mineralizasyonlar olduğunu paylaştı. 2018 yılı üretimi ise yaş ağırlığı 43.709 ton olan çinko oksit ve yaş ağırlığı 2.048 ton olan çinko sülfit olarak kaydedildi.

Kalan oksitli cevherin üretimine Nisan 2019 tarihine kadar devam edecek olan Pasinex daha sonra maden geliştirme programı tamamlanana kadar üretimi kademeli olarak durduracağını belirtilirken yapılan açıklamada daha derinde bulunan mineralizasyonun yoğunlukla çinko sülfit içerdiği tahmin edilirken sülfitli rezervlerin oksitli olanlara kıyasla daha yüksek tenörlü ve daha değerli olduğu vurgulandı.

Şirketin maden geliştirme projesine öncelik vermesinden dolayı bu dönemde üretim maliyetlerinin artacağı aktarılırken üretim gerçekleştirilmediği dönemde işletmenin devamlılığı için satışlardan elde edilen nakit kullanılacak.

Kanadalı Şirket’in Türkiye Ülke Direktörü Soner Koldaş 2019 yılına dair öngörülerini şu şekilde de paylaştı. ‘’14.000 – 17.000 tonluk 2019 yılı üretim öngörüsünün önceki yıla kıyasla düşüş olmuştur. Bu düşüşün ana nedeni ise madende çıkartılan oksitli cevherleşmeden daha derin kotlarda bulunmakta olan ve çok daha değerli olan sülfitli cevherleşmeye geçilmesi ve bu bloğa ulaşımın önemli miktarda yeraltı hazırlık ve geliştirme çalışması gerektirmesidir . Yaklaşık 9-10 ay kadar sürecek bu çalışmaların Temmuz 2019 tarihinde sonlanmasını planlamış bulunmaktayız. Bunun dışında Akkaya ruhsatımızda da detaylı jeofizik ve sondaj çalışmalarımız umut verici ve planlı bir şekilde ayrıca devam etmektedir.’’

Pasinex Resources Başkan ve CEO’su Steve Williams ise şu açıklamalarda bulundu: “2018, iştirakimiz Horzum AŞ için başarılı bir yıl oldu ancak 2019 yılı hem Horzum AŞ hem de Pasinex için bir geçiş yılı olacak. Pınargözü Madeni’nde daha derinde bulunan sülfit mineralizasyonuna ulaşmak için büyük çaplı bir maden geliştirme programı yürütmekteyiz. Bu program 2019 yılının Temmuz/Ağustos aylarında sülfit üretimine başlamamızı sağlasa da birkaç ay üretim gerçekleştirmemize mani olacak. Madenin geleceği için gerekli olan bu program, 2019 yılında nakit akışımızda bir durgunluk yaşanmasına neden olacak. Nakit akışının sebep olacağı zorluk ve şirkete olan etkisi gerekli olmayan harcamaların azaltılması ile aktif ve dikkatli bir şekilde yönetilecek.

Komşu Akkaya sahasında gerçekleştirdiğimiz 16 karotlu sondaj ile arama çalışmalarımıza devam ediyoruz. Gerçekleştirdiğimiz sondajlar hidrotermal sistemin yanı sıra Horzum’daki çinko yapısının devam ettiğini gösteriyor. 2019 yılında arama çalışmalarına devam etmeyi planlıyoruz ancak azalan nakit akışı ve diğer önemli harcamalarımız nedeni ile nedeniyle kısıtlı bir ilerleme göstereceğiz.”

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikStandart Boksit, Tufanbeyli’den Durum Değerlendirmesi Geldi
Sonraki İçerikMaden Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Yürürlüğe Girdi