Türkiye’de faaliyetlerini sürdüren Pasinex Resources 2019 yılının ilk çeyreğindeki finansal faaliyetler hakkında bilgi paylaştı. Ocak – Mart aylarını kapsayan dönemde Horzum AŞ’nin gerçekleştirdiği üretim derin kotlardaki sülfürlü cevhere ulaşmak için yapılan yeraltı hazırlık çalışmalarına hız verilmesinden dolayı şirketin önceki güncellemelerinde paylaştığı beklentilere paralel olarak düşüş gösterdi. Düşük üretim rakamlarına ek olarak çinko fiyatlarınında düşük seyretmesi ve maliyet kalemlerinin artması şirketin konsolide net gelirinin geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla geride kalmasına neden oldu.

2019 yılının ilk çeyreğinde ortalama %30 tenörlü 6.787 ton (ıslak ağırlık) satışa hazır cevher (Direct Shipping Material) üretimi gerçekleştirilirken bu rakam 2018 yılının aynı döneminde gerçekleştirilen 13.037 tonluk çinko üretimine kıyasla düşüş gösterdi. Şirketin 2019 yılının ilk çeyreğindeki satış hacmi düşük üretim nedeni ile geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla düşüş göstererek 12.721 ton’dan 7.659 ton’a geriledi. Pasinex, çinko sülfit satış hacminin düşmesi ve Londra Metal Borsası’nda (LME) çinko fiyatlarının düşük seviyelerde seyretmesi nedeni ile brüt satışların (Gross Sales) 2019 yılının ilk çeyreğinde geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla 9,5 milyon dolardan 4,3 milyon dolara gerilediğini belirtti.

Şirketin Pınargözü Madeni için 2019 yılı üretim öngörüsü 19.000 ton olarak açıklanırken bu rakam 2018 yılı üretiminin yaklaşık yarısına denk geldiğine dikkat çekildi. Bunun yanında Pasinex, 1 Ocak 2019 itibari ile mevcut envanterin satışı ve Akmetal şirketinin envanter yenilemesi ile Horzum AŞ’de önümüzdeki 12 aylık dönem süresince faaliyetlerin devam etmesi ve zorunlu harcamaların karşılanması için yeterli nakit akışı sağlanacağını ifade etti.

2019 yılı üretim miktarını arttırmak için çalışmalara devam edeceğini belirten Pasinex, Pınargözü projesinde paralel bir oksitli sistem keşfi için sondaj faaliyetlerine devam edecek.

Pasinex Resources CEO’su Steve Williams 2019 yılı ilk çeyreğindeki finansal faaliyetler ile ilgili şu yorumlarda bulundu: “Horzum AŞ beklediğimiz şekilde üretim gerçekleştirdi ve maliyetleri dikkatlice yöneterek bu çeyrekte %59 oranında marj sağladı. Pınargözü Madeninde paralel bir oksit sistemi keşfederek 2019 yılı Üretim tahminlerini arttırmak amacı ile sondaj çalışmalarına devam ediyoruz.”

Pasinex Resources Türkiye Ülke Direktörü ve Genel Müdürü Soner Koldaş “Üretim rakamlarındaki düşüş derin kotlarda yapmakta olduğumuz hazırlık ve sondaj çalışmalarına vermiş olduğumuz planlı bir çalışmanın sonucudur. Yüksek tenörlü oksitli cevher üretiimimiz devam etmekle beraber mevcut sisteme paralel 2 farklı oksitli cevher bloğu da arama ve etüd ekibimizdeki tarafından keşfedilmiştir. Bunun dışında derin kotlardaki yüksek tenörlü sülfürlü cevher sistemine ulaşmak için yaptığımız hazırlık ve sondaj çalışmalarımız bu senede devam edecek olup derin kotlardaki suyun drenaj edilmesi projemizi de bu sene bitirmiş olacağız. Aynı zamanda bu ay içinde yeni bir desandere açma çalışmamızda başlayacağız. Pınargözü projemiz dışında Akkaya projemiz de jeolojik etüd ve sondajla arama çalışmalarımızda hız kazanacaktır.”

Pasinex Resources Türkiye Ülke Direktörü ve Genel Müdürü Soner Koldaş

 

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikTBMM’ye Sunulan 11. Kalkınma Planında Madencilikle İlişkili Maddeler
Sonraki İçerikMadencilik Türkiye Dergisi’nin 80. Sayısı Çıktı