Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen Koza Altın İşletmeleri AŞ’nin Kaymaz Altın Madeni’ni ziyaret etti. Madendeki üretim faaliyetlerine ilişkin bilgi alan Varank, cevher çıkarma işleminin gerçekleştirildiği açık ocak sahasını ve altın döküm tesisini gezerek incelemelerde bulundu.

Maden ziyaretinde Varank’a Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, TMSF Başkan Yardımcısı İsmail Güler, Koza Altın İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Altıntaş ve Kaymaz Altın Madeni İşletme Müdürü Kemal Öcal da eşlik etti.

Maden ziyareti sırasında Türkiye’nin dünyanın önde gelen altın üreticisi ülkelerinden birisi olduğunu söyleyen Varank, Koza Altın’ın Türkiye’de önemli altın üretim tesisleri bulunduğunu belirtti. Varank Koza Altın’ın faaliyetleri ile ilgili şu cümleleri kullandı: “Türkiye’nin toplam altın imalatının %30’unu gerçekleştiriyorlar. Eskişehir Kaymaz’daki tesisleri gezdik. İlk defa altın madeni tesisini gezmiş olduk. Biraz da gündemdeki tartışmalardan dolayı bu süreçleri bizzat gelip görmek istedim. Gerçekten etkileyici ve çevre anlamında da bütün hassasiyetler gözetilerek üretim yapılıyor.”

Çevresel duyarlılığa verdikleri önemi vurgulayarak sadece üretimin değil, çevre hassasiyetinin de sürdürülebilir kalkınmanın bir parçası olduğunu dile getiren Varank, herkesin bu tesisleri gezerek madendeki işlemlerin çevreye duyarlı bir şekilde yapıldığına ve azami hassasiyetin gösterildiğine şahitlik edebileceğine dikkat çekti.

Yerli üreticilerin göstereceği çabalarla altın üretimi konusunda ülkemizde daha fazla değer açığa çıkarılabileceğini belirten Varank, Türkiye’yi altın sektöründe öncü ülkelerden biri yapmak istediklerini yineledi. TMSF’ye geçtikten sonra şirketin kârının arttığını belirten Varank, madenlerin ülkemiz için önemi hakkında şu cümleleri kullandı: “Madenlerin ülkemiz açısından çok değerli, bunlardan maksimum seviyede faydalanmamız gerekiyor.”

Faaliyetlerini İzmir (2 adet maden), Eskişehir, Kayseri ve Gümüşhane’de bulunan toplam 5 madende sürdüren Koza Altın, geçtiğimiz yıl 8,2 ton altın üretimi gerçekleştirdi. Şirketin bu yıl toplam 10,8 ton altın üretimi hedeflediği belirtildi. 2016 yılında TMSF’ye devrinden sonra şirketin kârının yaklaşık %220, şirketin öz kaynaklarının ise %124 artışa ulaşıldığı belirtildi. Koza Altın tarafından devlete ödenen vergilerin ise şirketin devrinden itibaren yüzde 127 artışla geçtiğimiz yıl 336,6 milyon lira olarak gerçekleştiği kaydedildi.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikMAPEG Toplam 37 Maden Sahası Ruhsatı İçin İhale Çıkıyor
Sonraki İçerikHayatımız Maden Çalıştayı’nın Üçüncüsü İzmir’de Gerçekleştirildi