Kütahya’nın Emet ilçesinde Eti Maden İşletmeleri’ne ait Sülfürik Asit Üretim Tesisinin temel atma töreni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımıyla gerçekleştirildi. 413 milyon lira bedelle inşa edilecek tesis, tamamlandığında 200 kişiye istihdam sağlayacak.

Törende gerçekleştirdiği konuşmada ihracatta ileri teknoloji ürünlerin payını artıracaklarını belirten Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eti Maden’in yeni dönemdeki vizyonu geleneksel bor ürünlerinden ileri teknolojide kullanılan bor üretimine geçiş olacak. 413 milyon liralık bedelle temelini atacağımız Sülfürik Asit Üretim Tesisimiz bor cevherini katma değerli hale getirecek. Değerine değer katacak. Emet’imiz, Kütahya’mız, Türkiye’miz daha da büyüyecek, daha da gelişecek.

Dünya bor rezervlerinin yüzde 40’ını oluşturan 1,81 milyar ton büyüklüğünde bir rezervden bahsediyoruz. Yani bu topraklar tüm dünyanın ihtiyacını 300 yıl boyunca sorunsuz karşılayabilecek bir rezerve ev sahipliği yapıyor. Bu rezervleri hakkıyla işlemek için Eti Maden’e yeni bir vizyon belirledik. Artık bu kaynakları ham madde olarak satmak yok dedik. Bu kaynakları burada işleyecek teknolojik altyapıyı da artık Türkiye’de kuracağız. Yerli teknoloji ve yerli insan kaynağımızla bor cevherimizi artık burada işleyecek, değerine değer katacağız.

Büyük hedeflere yürüyen Türkiye’de her sektörün desteği oldukça önemli. Bor, gerek ham madde gerekse de ihracat yönünden sektördeki lider konumuyla örnek olduğumuz diğer sektörlerin başında gelmekte. 2018 itibarıyla dünya bor pazarının yüzde 59’una hakimiz. 2019 yılı için de hedeflerimizi büyüttük. İnşallah üretim kapasitemizi artırarak pazar payımızı yüzde 60’a çıkaracağız.

Bakan Dönmez, Emet’teki temel atma törenin ardından Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde yer alan Türkiye Kömür İşletmeleri Tunçbilek Garp Linyitleri İşletmesine de bir ziyarette bulundu.

Dönmez, burada yaptığı konuşmada, kömürün yer altında kalmasının kimseye faydası olmadığını ve ekonomiye kazandırılması gerektiğini söylerken yer altı kaynaklarımızın mutlaka kullanılması gerektiğini belirtti.

Yerin altından çıkmayan hiçbir maden rezervinin bu halka hiçbir hayrı olmadığını vurgulayan Dönmez, şöyle konuştu: “Araştırmalarımızı artıracağız. Sadece kömürde değil son birkaç yılda maden aramaları ile alakalı ciddi miktarda sondajlar yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir rekora imza attı. 1 milyon 500 bin metre sondaj yaptı. Bu sondajları yer altındaki maden varlığını keşfetmek için yapıyoruz.

Üzerinde hassasiyet ile durduğumuz başka bir çalışmamız var. İnşallah onu da bu yıl sonunda bitireceğiz. Havadan jeofizik görüntüleme yapıyoruz. İki uçak temin ettik özel teçhizat ile donatıldı. Şu an ülkenin yüzde 80 ve 85 inin uçuşları tamamlandı. Havadan belli bir mesafe yükseklikte yerin altının fotoğrafını çekiyoruz. Adeta röntgenini çekiyoruz.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikEti Maden Kırka Madencilik Anadolu Teknik Meslek Lisesi’nin Temelini Mithat Cansız Attı
Sonraki İçerikTMSF Başkanı Gülal: “Kısa Vadede Koza Altın’da Satış Söz Konusu Değil”