Cubicgeo olarak maden suyunun üretimden kapanmaya kadar yönetimine yönelik risk temelli yaklaşımımız, hidrolojik, hidrojeolojik, jeolojik ve çevresel alandaki teknik uzmanlığın desteğiyle, müşterilerimize yer altı suyu sorunlarına kaliteli ve uygun maliyetli çözümler sunmayı taahhüt ediyoruz”

Etkili bir su yönetim planı, açık ocak ve yer altı madenciliği operasyonlarında kritik bir öneme sahiptir. Su yönetim planının önemli bir parçası olan susuzlaştırma çalışmaları etkin bir şekilde yönetildiği takdirde madencilik faaliyetlerinin güvenliğini, verimliliğini ve ekonomisini olumlu yönde etkiler. Susuzlaştırma çalışmalarının başarısı, yer altı suyu rejiminin anlaşılması ile doğrudan bağlantılıdır. Açık ocak alanına veya yer altı galerisine su girişinin potansiyel etkisi çevresel etki değerlendirme ve/veya ön fizibilite aşamasında değerlendirilmelidir. Projelendirme aşamasında gerçekleştirilecek nümerik yer altı suyu modellemesi başlangıç ve operasyonel maliyetlerin belirlenmesine katkı sağlayacaktır. Saha genelindeki su dengeleri (iklim etkileri dahil) dikkate alınarak, maden planlaması ve operasyonlarını yüzey ve yer altı suyu yönetim sistemlerine entegre edilmesi önem arz etmektedir. Maden susuzlaştırma genellikle birkaç nedenden dolayı yapılır:

Kazı Sırasında ve Sonrasında Şevlerin Stabilitesini Arttırma: Açık ocak madenlerinde, yüksek bir su tablası ocak aynalarını, nakliye yollarını ve eğimleri dengesizleştirebilir. Su basıncı, ocak duvarlarının dengesini azaltır ve eğimdeki malzemelerin kaymasına ve çökmesine neden olabilir. Yer altı madenlerinde, su akışını önlemek için su girişi kontrol edilmelidir, ancak yer altı suyu seviyelerinin gereksiz yere tükenmemesi için bir denge sağlanmalıdır.

Maden Üretimini Optimize Etme ve İşletme Maliyetlerini En Aza İndirme: Etkili susuzlaştırma işlemleri kuru koşullar yaratarak düşük mukavemetli akifer malzemelerinin (kumlar, çakıl ve killer) güvenli bir şekilde kazılmasını sağlayarak delme ve patlatma maliyetlerini azaltır. Ek olarak, ekipman üzerindeki aşınma ve korozyon en aza indirilir ve su seviyelerini doğru bir şekilde izlenerek pompa yanması olasılığını elimine eder. Suya doymamış kazı malzemelerinin taşıma maliyetleri, doymuş malzemelere göre önemli ölçüde daha azdır ve işletme maliyetini daha da azaltır.

Maden susuzlaştırma işlemi, maden çevresindeki açılan susuzlaştırma kuyu/kuyularından sürekli olarak pompalama ile yüzey suyunu gidermek için maden tabanına özel hazneler halinde pompalar yerleştirilerek elde edilebilir. Bu susuzlaştırma kuyularının konumları ve pompalama oranları optimize edilir ve maden ve çevresindeki yer altı suyu seviyesini doğru bir şekilde izleyerek bölgesel davranışlar kontrol edilir.

Uygun Yer Altı Suyu Kontrol Yönteminin Seçilmesi

  • Pompalama ile ön drenaj yöntemleri
  • Kesme ve ayrıştırma yöntemleri
  • Birleştirilmiş entegre yöntemler

Fizibilite Çalışmaları Kapsamında Üretimi Devam Eden Madenler İçin Saha Çalışmaları

  • Sondajlar ve kuyu içi testlerin uygulanması
  • Jeolojik koşullar
  • Piezometre yerleştirilmesi
  • Zemin numunelerinin laboratuvar analizi
  • Yerinde testler ve jeofizik yöntemler
  • Testler; pompa testleri ve Lugeon testleri
  • Korozyon / kabuklanma / kirlenme için yer altı suyu testi

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikDelta Grup Madencilik Sektöründeki Yatırımlarını Arttırmayı Planlıyor
Sonraki İçerikKoronavirüsle Mücadelede Maden İşletmelerinin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar Yayınlandı