Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çevre yatırımlarını 31 Aralık 2019 tarihine kadar tamamlamaları gereken 13 termik santralle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kurum, “5 termik santral tamamen, bir termik santral de kısmi olarak kapatıldı. 6 santralde mühürlenme işlemleri tamamlandı” ifadelerini kullandı. Kurum ayrıca incelenen 7 termik santralden 4’üne geçici faaliyet belgesi verildiğini, 3 santralin ise gerekli çevre izinlerini aldığını, Soma Termik Santrali’nin 4 ünitesinin çalışmasına kış sezonu boyunca müsaade edileceğini de kamuoyuna duyurdu.

Bu süreçte bakanlık olarak elektrik üretim tesislerinin yöneticileriyle bir araya geldiklerini ifade eden Kurum,” Termik santrallerle ilgili yaptığımız inceleme ve denetimlerimiz çerçevesinde almaları gereken tedbirler konusunda gerekli uyarıları defaatle yaptık. Milletimizin sağlığını ilgilendiren konulardaki kararlılığımızı termik santral temsilcilerine ifade ettik. Son tahlilde termik santrallere ilişkin kararlarımızı aldık ve bu doğrultuda gerekli işlemleri bugün itibariyle tamamladık.” dedi.

2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 11. ve 15. maddeleri gereği; 5 termik santralin tamamen, 1 termik santralin ise kısmi olarak kapatılmasına karar verildiğini kaydeden Kurum, “Diğer 7 santralden 4’üne geçici faaliyet belgesi verilmiş, 3 santral ise gerekli çevre izinlerini almışlardır. Kahramanmaraş Afşin A, Kütahya Seyitömer, Kütahya Tunçbilek, Sivas Kangal ve Zonguldak Çatalağzı termik santralleri tamamen, Manisa Soma Termik Santrali ise kısmi olarak kapatılmıştır. Burada termik santralleri; baca gazı arıtma, sürekli emisyon ölçüm sistemlerinin olmaması veya atıl durumda bulunması, atık sahasına ilişkin Bakanlığımıza sunulan raporun yetersiz olması gibi nedenlerle kapatma kararını aldık.” şeklinde konuştu.

Kısmi kapatma kararı verilen Soma Termik Santrali’yle ilgili açıklamalarda bulunan Kurum, 2 ünitede kapatma işlemini gerçekleştirdiklerini belirtirken sözlerini şöyle sürdürdü: “Diğer 4 ünite ise faaliyetlerine geçici olarak devam edecektir. Soma’nın özel durumunu kamuoyuyla paylaşmak isterim. Soma’mızda 12 bin konut, okullar, kamu kurum ve kuruluşları ısınma ihtiyaçlarını buradaki santralden karşılıyorlar. Soma’da termik santralden karşılanan bölgesel ısınma sistemleri yerine; vatandaşlarımızın kendi imkânlarıyla bireysel ısınma yöntemiyle ihtiyaçlarını karşılamaları halinde yaşanacak hava kirliliğinin çok daha ciddi boyutlara ulaşacağı teknik olarak değerlendirilmiştir. Bu nedenle Soma Termik Santrali’nin 4 ünitesinin çalışmasına kış sezonu boyunca müsaade edeceğiz. Bu süre zarfında 4 ünitenin yakıt kalitesinde yapılacak iyileştirmelerle mevzuatımızda belirtilen sınır değerlerin sağlanmasına yönelik çalışmalar da yapılacak ve biz de bu çalışmaları yakından takip edeceğiz.”

Söz konusu kapatma kararları konusunda gereğinin yapılması amacıyla ilgili valiliklere yazıların ulaştırıldığını ifade eden Kurum, 1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla kapatma kararı verilen tüm santrallerde mühürleme işlemlerinin tamamlandığını kaydetti. Kurum sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kapatılan bu santrallerin yönetimleri; gerekli çevresel yatırımlarını tamamlamadıkları sürece, bu tesislerin yeniden faaliyete geçmelerine izin verilmeyecek. Şayet çevre yatırımlarını tamamlarlarsa, Bakanlığımıza müracaat ettikleri takdirde biz de gereğini yapar, uygun olanların tekrar açılması yönünde çalışmamızı gerçekleştiririz. Yine yaptığımız son denetimlerle çevresel yatırımlarını tamamlayan 4 termik santrale çevre izninin ilk aşaması olan geçici faaliyet belgelerini verdik. Geçici faaliyet belgesi alan santraller ise Bursa Orhaneli, Muğla Yatağan, Kahramanmaraş Afşin B ve Ankara Çayırhan termik santralleridir. Geçici faaliyet belgesi alan bu termik santraller mevzuat gereğince 6 ay içerisinde çevre izin ve lisans belgesi için Bakanlığımıza başvuru yapacaklar. Biz de bu süreçte Bakanlık olarak; santrallerin izleme ve denetleme süreçlerini 7 gün 24 saat takip edeceğiz. Tüm çevre yükümlülüklerini yerine getiren termik santrallere çevre izin ve lisans belgesi vereceğiz. Aksi takdirde geçici faaliyet belgelerini iptal edecek ve kapatma dahil olmak üzere gerekli tüm cezai müeyyideleri uygulayacağız.”

Bakan Kurum ayrıca, Muğla Kemerköy, Muğla Yeniköy ve Çanakkale 18 Mart Çan Termik Santralleri’nin çevre mevzuatı kapsamında çevre izinlerini aldıklarını da sözlerine ekledi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, termik santraller ile ilgili olarak standartlara uymayan santrallere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerekli yaptırımların uyguladığını dile getirirken “Hepinizin bilmesini isterim ki bu santrallerin kapanması ya da üretiminin belli bir süre son bulması, enerji arz güvenliğimiz açısından hiçbir sorun ortaya çıkarmayacak. 90 bin megavatın üzerindeki kurulu gücümüz ve kaynak çeşitliliğimizle elektrik arzımız sorunsuz sürecek.” ifadelerini kullandı.

Milli Enerji ve Maden Politikasının en önemli parçası olan enerji arz güvenliği adına şimdiye kadar birçok projenin altına imza attıklarına işaret eden Dönmez, “Hepimizin bildiği üzere baca filtresi bulunmayan 13 termik santralle ilgili sürecin başladığını açıklamıştık. Bu santrallerin 3 tanesinde sorun olmadığını ve standartları sağladıklarını da dile getirdik. Kapanan santrallerin ortalama saatlik üretim gücü 1883 megavattır. Bunu diğer santrallerden karşılayacak yeteri kadar rezerv kapasitemiz mevcuttur.” şeklinde konuştu.

Dönmez kurallara uygun, rekabet temelli ve serbest piyasa koşullarının hakim olduğu bir enerji piyasası oluşturmak adına atılan adımların hızla devam ettiğini belirtirken Türkiye’nin öngörülebilir enerji piyasası ve kesintisiz arz anlayışıyla yoluna devam edeceğini, “Bunu yaparken de; ne çevre ve insan sağlığı hassasiyetimizi bir kenara bırakacak ne de üretimden geri kalacağız.” ifadelerini kullandı.

Dönmez ayrıca kapatılan termik santrallerdeki çalışanların haklarının takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerik38 Tonluk Altın Üretimi ile Cumhuriyet Tarihinin Rekoru Kırıldı
Sonraki İçerikAydın Dinçer: Sektör “2020’de Yeni Maden Yasasına Kavuşacak”