Madencilik sektörü olarak madencilikle ilgili konularda kamuoyuna bilgi akışı sağlamada maalesef istenen seviyede değiliz.

Maden kazaları nedeni ile yaşanan ölümler, bazı kötü madencilik uygulamaları ve görüntüleri, madenciliğin çevre için bir tehdit oluşturduğuna yönelik iddialar kamuoyunda madenciliğe yönelik olumsuz bir algının oluşmasına neden olmaktadır. Kamuoyunda madenciliğe karşı  olumsuz algı nedeniyle maden arama ve kendi maden potansiyelini değerlendirmede her geçen yıl daha fazla zorluklarla karşı karşıya kalıyoruz.

Çevre baskısı nedeni ile ülkemizde madencilik faaliyetlerinin yasaklanmasını isteyen bir anlayış her geçen yıl artmaktadır. O kadar ki ülkemizin maden potansiyelini araştırmakla görevli MTA’nın maden araştırma faaliyetlerinin bile engellendiğine şahit olmaktayız.

Kanada, Avustralya, ABD, İsveç, Finlandiya gibi gelişmiş ülkelerde toplumda madenciliğe karşı bir tepki olmazken neden ülkemizde bir tepki söz konusu?

Kamuoyunda madenciliğe karşı yaratılan bu olumsuz tabloya sesiz kalamayız. Madencilik konusunda kamuoyunu bilgilendirmek için madenci olarak, şirket olarak, STK olarak, Bakanlık olarak bugüne kadar yaptıklarımız yeterli olmamıştır.

Vatandaşlarımızın madencilik bilincini arttırmak için Dr. Muhterem Köse tarafından kaleme alınan ‘’Yaşam İçin Maden’’ başlıklı kitabın 10.000 adetlik birinci baskısının kısa sürede tükenmiş olması sektörün bu konudaki çalışmalara desteğinin önemini göstermektedir.

“Yaşam İçin Maden” kitabının ilk baskısı Madencilik Türkiye Dergisi ile birlikte dağıtılmış, bazı maden üreticileri ve aramacı firmalar tarafından da onlarcası alınarak madenlerin bulundukları yörelerde halka dağıtılmıştır. Bu şekilde kamuoyunda gerçek madencilik algısının oluşturulmasına katkı sağlanmaya çalışılmıştır.

Dr. Muhterem Köse gösterilen yoğun ilgi nedeni ile yakında kitabın ikinci baskısının yapılacağını ve şirketlerden gelecek talepler doğrultusunda ikinci baskının adetinin belirleneceğini ifade etmektedir.

Kitaba ilgi gösteren şirketler taleplerini kosemuhterem@gmail.com adresine bildirebilirler.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikMunzur Üniversitesinde Nadir Toprak Elementleri Çalıştayı Düzenlenecek
Sonraki İçerikFatih Dönmez: 2019 Yılında Altın Üretimi Hedefimiz 30 Ton