Kuyaş Gayrimenkul, madencilik sektöründe planladığı yatırımlarla kârlılığını artırmayı hedefliyor. Şirket, Mersin’in Silifke ilçesinde toplam 40 bin hektar alanda 20 boksit arama ruhsatı aldı. Dünya Gazetesi’nden İmam Güneş imzalı habere göre sektörde önemli bir fırsat gördüklerini dile getiren Kuyaş CEO’su Evren Sarıçiçek, “Boksit madeninden saf alüminyum üretiliyor. Alüminyum günümüzde her sektörün hammaddesi durumunda. Yüzde 100 ve sonsuz geri dönüştürülebilir olma özelliği ile yeşil dönüşüm için stratejik bir ürün. Atmış olduğumuz bu adımla yüzyılın hammaddesi olan boksit madeninin çıkarılmasını amaçlıyoruz. Akabinde alüminyum üretiminde adımlar atarak öncelikle ulusal ölçekte daha sonraki süreçlerde küresel oyuncular arasında yer almayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin yıllık alüminyum ihtiyacının 850 bin ton olduğunu kaydeden Sarıçiçek, “Türkiye’deki boksit rezervleri 63 milyon ton civarında. 400 milyon metrekarelik alanda arama faaliyetlerimiz sürüyor. Belki başka madenler de bulabiliriz. Süreç tamamlandığında işleme tesisi kurulması için girişimlerimiz olacak. Bu çok büyük bir yatırım. Tahmini 600 milyon dolarlık bir yatırımı buluyor. Devlet, arazilerde ruhsat almış firmaların işletme kurmasını istiyor. Devlet desteği ve yabancı fonlardan yararlanılarak büyük bir işletme kurulabilir. Şu an sadece Seydişehir Alüminyum var. Yıllık üretimi 80 bin ton. Alüminyum konusunda iç pazarımızda dahi açık çok büyük. Geçen yıl 5,1 milyar dolarlık ihracat yaptığımız düşünüldüğünde yapılacak yeni işleme tesisi ihracata da büyük katkı sağlanır.” dedi.

Diğer taraftan şirket sahip olduğu maden ruhsatları için gerçekleştirilen jeofizik ön değerlendirme raporunu da kamuoyu ile paylaştı. Yapılan çalışmaların ardından Şirket, Mersin/Karaman bölgesinde bulunan ruhsatların ön etüt çalışmasının tamamlandığını, elde edilen veriler ve gözlemler sonucunda ruhsat alanında boksit zuhurlarının varlığının tespit edildiğini ve kömür oluşumuna uygun jeolojik formasyonlara da sahip olunduğunun gözlendiğini belirtti.

Yapılan jeoloji çalışması ile altın kapanımları, kıymetli metal (polimetal oluşumları gözlemlendiğine de vurgu yapan Şirket, detaylı jeoloji, jeofizik ve sondaj çalışmaları ile rezerv belirlenmesi için çalışmalar başlatılacağını aktardı.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikEti Bakır, Cari Açığın Kapanması İçin Var Gücüyle Çalışıyor
Sonraki İçerikÖzdoğu Sarp İnşaat AŞ’den Satılık Maden Tesisi Makine ve Ekipmanları