2021 yılı Ocak – Haziran döneminde ülkemizin toplam maden ihracatı bir önceki senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 52 artışla 2,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu artışın ise ülkemizin metalik cevherler ve doğaltaş ihracatında meydana gelen artıştan kaynaklandığı belirtildi.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, “Sürdürülebilir madencilik” mottosu ve “İnadına üretim, inadına ihracat” sloganıyla üretmeyi ve ihraç etmeyi sürdürdüklerini kaydetti. Türkiye’nin petrolünün “madenler” olduğunu vurgulayan Kaya, “Dünyadaki 90 çeşit madenin 77’si ülkemizde bulunuyor. Dünya metal maden rezervlerinin yüzde 0,4’üne, endüstriyel ham madde rezervlerinin yüzde 2,5’ine, kömür rezervlerinin yüzde 1’ine ve jeotermal potansiyelinin yüzde 0,8’ine sahibiz.” ifadelerini kullandı.

2020 yılının ilk yarısında ihracatımızın neredeyse durma noktasına geldiğini hatırlatan Kaya, tüm dünyada normalleşme sürecinin başlamasıyla ihracatımızın tekrardan yakalamış olduğu artış trendine geri döndüğünü kaydetti. Bu dönemde metalik cevherlerde; demir cevheri başta olmak üzere kurşun bakır, çinko, krom; endüstriyel hammaddelerde feldspat, doğaltaş ürünlerinde ise hem blok hem işlenmiş doğaltaş ürünlerine olan talebin artış gösterdiğini belirten Kaya “Covid-19 virüsü en büyük ihraç pazarımız Çin’de ortaya çıktığı için pandemiden en çok etkilenen sektörlerin başında gelmemize rağmen 2020 yılında 4,3 milyar dolar döviz kazandırdık. 4, 3 milyar dolar ihracata ek olarak, ülke ekonomisine tüm sektörlere de hammadde sağlayan bir sektör olduğumuz için iç pazarla birlikte 40 milyar dolarlık bir değer oluşturarak ülke ekonomisine GSYİH’nın yüzde 5’i oranında katkı sağladık.” dedi.

2020 yılında 200 ülke ve serbest bölgeye Türk madenlerinin ihracatını gerçekleştirdiklerini kaydeden Kaya Türkiye’nin en önemli öz kaynaklarından biri olan madenleri, 150 bin kişilik madenci ordusuyla yeryüzüne çıkarıp, “Sürdürülebilir Madencilik” mottosuyla ekonomiye kazandırdıklarını aktardı. 2 milyon insanımızın geçimini madencilik sektöründen sağladığını belirten Kaya, sadece 83 milyon insanımıza değil, 8 milyarlık dünya insanlarının hayatlarının kolaylaştırılmasına katkı sağladıklarını ifade etti.

Doğaltaş ihracatı konusunda 2021 hedeflerine emin adımlar ile ilerlediklerini de sözlerine ekleyen Kaya şu açıklamalarda bulundu: “İsteyene işlenmiş ürün, isteyene blok mermer satıyoruz. Türkiye’nin renk ve desen zenginliği bizi dünya pazarlarında avantajlı kılıyor. Konteyner bulma sıkıntısına ve navlun fiyatlarındaki artışa rağmen başarılı bir yıl geçiriyoruz. Doğaltaş için 2021 yılı sonu için belirlediğimiz 2 milyar dolar hedefine emin adımlarla ilerliyoruz.”

Dünyada madencilik sektöründe 20 milyar dolarlık bir pazar bulunduğunun altını çizen Kaya, bu pazardan ülkemizin aldığı payı artırmanın sadece daha çok ürün satmakla mümkün olmadığını vurgulayarak bunun yanında katma değerli ürün satışı gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti. Kaya bu amaç doğrultusunda gece gündüz çalıştıklarını aktardı.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikTTK Yılın İlk Yarısında 186 Milyon 157 Bin TL Gelir Elde Etti.
Sonraki İçerikeDART Çamur Uygulamaları Alanında Liderliği Hedefliyor