İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer, 2019’un ilk dokuz ayında maden ihracatında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,10’luk bir düşüş yaşandığını söyledi. 2018 yılında 4,56 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını, 2019 yılını ise 5 milyar dolar seviyelerinde kapatmak istediklerini dile getiren Dinçer, ABD’nin bütün dünya ülkelerinden gerçekleştirdiği 3 milyar dolarlık doğal taş ithalatını Türkiye’nin tek başına karşılayabileceğini ifade etti. Dinçer, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ile Eylül’de gerçekleştirdikleri yarım saatlik görüşmenin temel amacının bu olduğunu aktardı.

Türkiye’de 60 maden türünde üretim yapıldığını, 150 farklı türde de doğal taş çeşitliliğine sahip olunduğunu dile getiren Dinçer, ülkenin mermer çeşitliliğini ise 650 olarak açıkladı. Çevreye duyarlı sürdürülebilir madencilik ile bu zenginliğin değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Dinçer, Türkiye’nin ithal kömür, demir cevheri, altın, bakır, kurşun, çinko ve birçok maden ve metale her yıl yaklaşık 25 milyar dolar ödediğini aktardı. 

Dinçer, hem 2019 yılı hedeflerini uygun bitirmek hem de geleceğe yatırım için ticaret heyeti organizasyonları düzenlediklerini aktarırken 2018 yılının Kasım ayından bu yana 16 ülkeye Türk doğal taşını tanıtmak için ticaret heyeti organizasyonları düzenlediklerini, son olarak 25-28 Eylül tarihleri arasında dünyanın en büyük buluşması olan Marmomac 2019 Doğal Taş Fuarı’nda olduklarını söyledi. 60 ülkeden 68 bin sektör profesyonelinin hazır bulunduğu fuarda, Türk doğal taşını tanıttıklarını dile getiren Dinçer, “Maden konusunda çok zenginiz. Maden ihracatımızın yarısını doğal taş oluşturuyor. Türkiye doğal taş rezervi açısından dünyanın yüzde 33’ünden fazlasına sahip. Bu zenginliğimizi değerlendirmek zorundayız. Doğru, çevreye duyarlı sürdürülebilir bir madencilik ile istikrarlı ilerleyerek 2023’te daha da yüksek ihracat rakamlarına ulaşacağız” dedi.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikMadende Yılsonu İhracat Hedefi 5 Milyar Dolar
Sonraki İçerikTKİ, Soma’daki Bir Kömür Sahasını Gerçekleştireceği İhale ile Devredeceğini Duyurdu