Verilerinizi yanlışlıklara ve giriş hatalarına karşı korumak, maden arama faaliyetlerinizi doğru rotada sürdürebilmenize olanak sağlar. Bu veri koruma politikası, TÜMAD’ın Türkiye’nin en başarılı altın madeni şirketlerinden biri olmasına yardımcı oldu.

Maden arama, hata kaldıracak bir süreç değildir. Bu süreçte yapılacak bir hata bir madencilik projesinin hemen her safhasını etkileyebilir, ekipleri yanlış yönlendirebilir, terminleri tehlikeye atabilir ve elde edilecek kazancı düşürebilir.

Tümad Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ (TÜMAD) otuz yıllık istikrarlı bir büyümenin ardından 2020 yılı itibarıyla Türkiye’nin 4. büyük altın üreticisi konumuna yükseldi. Geçtiğimiz sekiz yıl boyunca Türkiye’nin batısında bulunan iki altın madenini işletmeye açan şirket ayrıca ekonomik ve sosyal büyümeyi çevresel koruma ile birleştiren sürdürülebilir madencilik projeleri geliştirme konusunda itibar kazandı. Hem değerli hem de baz metallere
yönelik mevcut çalışmalarına devam eden şirket aynı zamanda üçüncü büyük altın madeni yatırımı ve diğer projeleri için de maden arama faaliyetlerini sürdürüyor.

Öte yandan, şirket başarılı bir şekilde faaliyetlerine devam etmesine rağmen, veri giriş hatalarının ve yanlışlıklarının ilerleme sağlamanın önünde bir engel olmaya başladığının kesinlikle farkındaydı.

Hatalar, Usanmış Jeologlar ve Kafa Karıştıran Sonuçlar

TÜMAD Madencilik Maden Jeolojisi ve Arama, Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aslan veri girişleri ile ilgili yaşanan süreci şu ifadelerle aktardı: “2013 yılından itibaren veri girişleri için Excel çizelgelerini ve arama faaliyetlerinden elde ettiğimiz girdileri doğrulamak ve saklamak için de Access Veri tabanını kullanıyorduk. Çizelgeleri kullanmak pratik ve kolay olmasına rağmen, veri girişinin doğruluğundan emin olmak her zaman denklemin eksik bir parçasıydı.”

Jeologlar farkında olmayarak hatalı girişler yapıyordu ve çalışmalarını kolay ve güvenilir bir şekilde kontrol etme şansları bulunmuyordu. Bu oldukça moral bozucu ve problem yaratan bir durumdu ve kimsenin beklemediği, istemediği sonuçlara yol açıyordu.

Yazının devamı Madencilik Türkiye Dergisi 100. sayı 58. sayfadadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

Yazıyı interaktif dergiden okumak için tıklayın.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikCamiş Madencilik’in Kalker Ocağı Projesi İçin ÇED Gerekli Değildir Kararı Verildi
Sonraki İçerik“Tümad Hatıra Ormanı” İçin 25 Bin Fidan Dikildi