2017 yılında 1 milyon metre sondaj yapan Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, maden ve enerji hammadde kaynak potansiyelinin artırılması çalışmaları kapsamında bu yıl 2 milyon, 2019 yılında 3 milyon metre sondaj yapmayı planlıyor. MTA, Türkiye’nin yer altı kaynaklarını net olarak ortaya koyabilmek için başlattığı Jeokimya Atlası’nı da bu yıl tamamlamayı hedefliyor. Jeokimya haritası oluşturulması konusunda numune alım işlemleri tamamlanırken, bu numunelerden elde edilen veriler ışığında harita oluşturma süreci devam ediyor.

Türkiye’nin topografyasını da havadan görüntüleyerek jeofizik haritasını çıkaracak olan MTA, söz konusu çalışmasını gelecek yıl tamamlanacağını açıklarken yapılan çalışma neticesinde Türkiye genelinde ilk kez madenlerin röntgeni çekilmiş olacak.

Habertürk Gazetesi’nden Esra Nehir’in haberine göre MTA’nın son 5 yılda yürüttüğü maden arama çalışmaları neticesinde bilinen rezervlerin üzerine ek olarak; 275 ton altın, 2 milyon ton bakır, 1,5 milyar ton demir, 41 milyon ton krom, 2,4 milyar ton dolomit, 1,5 milyar ton kalsit ve 1,2 milyar ton feldispat, 151 milyon ton kuvars, 501 milyon ton kuvarsit, 750 milyon ton kuvars kumu, 7,2 milyar ton (halit kaya tuzu) ve 733 milyon ton Ca-bentonit ile 1 milyar ton sodyum sülfat rezervi tespit edildi.

Rezerv geliştirme çalışmaları ile 3,3 milyar tona ulaşan bor rezervi ise büyük oranda görünür hale getirilirken katma değeri yüksek rafine bor üretimi ve yeni pazarlama stratejileri üzerine çalışmalar yoğunlaştırıldı. Bu çerçevede, sektörün katma değerli ürün elde edeceği yeni bir iş modelini hayata geçirmek için çalışmalar yürütülüyor. Çalışma sonucunda borun ham madde olarak yurtdışında satılmasının önüne geçmek amacıyla yeni bir model devreye alınacak. Ortaya konulan katma değer, Türkiye’nin cari açığının kapatılması konusunda da olumlu etki oluşturacak.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikMadencilik Sektörüne Yeni Düzenlemeler Geliyor
Sonraki İçerikSanayi Üretimindeki Artışta Madencilik Sektörü Üretiminin Etkisi Büyük Oldu