Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Bakan Dönmez, Nallıhan ilçesine bağlı Çayırhan Mahallesi’nde gerçekleştirilen toplantıda madenciler ile bir araya geldi. “Milli Enerji ve Maden Politikası” kapsamında daha çok yerli ve yenilenebilir enerjinin kullanılması için çalışmaların devam ettiğine dikkat çeken Dönmez, bunun için başta kömür olmak üzere yerli madenleri azami ölçüde değerlendirmek istediklerini aktardı.

Dönmez, madencilikte uzun yıllar deneyim kazanmış yerlerde bu alana yoğun ilgi olduğunu ifade ederek “Buralardaki arkadaşlarımızdan, kardeşlerimizden maden işletme sayısı, üretim ve istihdamın artırılması yönünde ciddi talepler alıyoruz. Bu bizi oldukça memnun ve motive ediyor. Biliyorsunuz Zonguldak’ta Cumhurbaşkanımız bir söz vermişti. 1.500  işçiyi yeniden istihdam edeceğiz demişti. İlk 1000 kişi için kura çekildi. En kısa sürede inşallah kalan 500 işçiyi de alacağız.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.

Madenciliğin geliştiği bölgelerde üretim ve istihdamı artırmama gibi bir lüks olmadığını vurgulayan Dönmez, “Türkiye’de üretilen elektriğin ancak yarısını yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elde ediyoruz. Yerin altında 19 milyar ton kömürüz var. Geçen yıl başarılarla dolu bir yıl oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak 100 milyon ton sınırını aştık. Rekor 101,5 milyon ton.” değerlendirmesinde bulundu. Son yıllarda yapılan hamlelerle hem elektrik hem de doğalgazda arz güvenliği sorununun gündemden kalktığını belirten Bakan Dönmez: “Eskiden zaman zaman elektrikte ve gazda soğuk kış günlerinde kesinti ve kısıntı oluyordu. Bu yıl günlük doğalgaz tüketim rekoru 245 milyon metreküple kırıldı ancak hiçbir kesinti ya da kısıntı yapılmadı. Türkiye’de madencilik sektöründe yer altında ve yer üstünde yaklaşık 130 bin çalışan var ama madencilikte hala istediğimiz seviyede değiliz. Amacımız kömür üretimini ve istihdamı artırmak.” dedi.

Ciner Grubu tarafından işletilen Çayırhan’da bulunan 620 MW kurulu güce sahip termik santrale ilişkin sözleşmenin Haziran 2020’de biteceğini ve sözleşme sona ermeden ihaleyi yapacaklarını ifade eden Bakan Dönmez, burada maden olduğu, elektriğe de ihtiyaç olduğu sürece istihdam imkânlarının devam edeceğini vurguladı. Dönmez: “Hem madencilik hem elektrik santrali çalışmaya devam edecek. Sözleşme sona eriyor diye endişe etmenize gerek yok. Gerekli hazırlıklar yapılıyor. Hemen ihaleye çıkarak o süre gelmeden ihaleyi yapmış olacağız. Yeni işveren kim olacak bilmiyoruz ama haklarınızı koruyacak şekilde sözleşmenizi yapacağız. Siz de ekmeğinizi taştan, kömürden çıkarmaya devam edeceksiniz.” şeklinde konuştu.

Ülkemizin bor hedeflerine de değinen Dönmez, geçtiğimiz yıl 2 milyon 420 bin ton bor satışı ile 1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirtirken hedeflerinin ülkemizde üretilen boru ham madde ya da ara ürün olarak değil, yüksek katma değerli ürün olarak satmak olduğunu anlattı.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikTürkiye Madenciler Derneği’nden Bir İlk: Maden Kurtarma Yarışması
Sonraki İçerikEsan’dan Türk Madencilik Sektöründe Bir İlk Daha: GPTW