Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün gerçekleştirdiği ulusa sesleniş konuşmasında ülkemizin enerji ve madencilik alanındaki planlamalarına da değinirken altın üretiminde 100 tonun hedeflendiğini açıkladı. Erdoğan “Altın üretimimiz geçtiğimiz yıl 42 ton ile en yüksek miktara ulaştı, 2,4 milyar dolarlık katkıda bulundu. Hedefimiz, önümüzdeki 5 yıl içinde en fazla katma değere sahip ürünlerin başında gelen altın üretimini 100 tona yükseltmektir.” dedi.

Türkiye Madenciler Derneği İkinci Başkanı ve Tüprag Madencilik Genel Müdürü Mehmet Yılmaz ise AA’ya yaptığı açıklamalarda 2021 yılının altın üretim rakamları için perspektif çalışmalarına başlandığını belirterek, “Var olan altın işletmeleri ve bu yıl üretime başlayacak olan sahaların kapasitelerini güncelliyoruz. Kesin ve net rakam henüz oluşmadı ancak 2020 üretim rakamının üzerinde olacağımızı şimdiden müjdeleyebiliriz.” dedi.

 Yılmaz Türkiye’de altın madeni sektörünün 2000’li yıllarda gelişmeye başladığını ve 20 yılda 382 ton altın üretildiğini hatırlatarak, sektörde bugün 13 bin 200 kişinin direkt ve yaklaşık 50 bin kişinin dolaylı olarak istihdam edildiğini açıkladı. Sektörün devlete şu ana kadar 76 ton altın değerinde vergi ödediğini ifade eden Yılmaz, Türkiye’nin her yıl madencilikte 30-35 milyar dolar dış ticaret açığı verdiğini ve bu açığın 25 milyar dolarının altından kaynakladığını kaydederek, “Normalde Türkiye’nin altın ithalatı 150-200 ton arasında. Bu sene 260 ton civarında ithalat gerçekleşti ancak 2021’de ithalat rakamlarının bu kadar fazla olacağını öngörmüyorum.” dedi.

Yılmaz, sürdürülebilir kalkınmanın gereği olarak çevreci madencilik anlayışıyla sanayiye ham madde sağlandığını belirterek, “Altın madenciliği yapılan bütün işletmelerde kesinlikle dünya standartlarının üzerinde üretim yaptığımızı iddialı olarak söyleyebilirim. İş güvenliği standartları açısından baktığınız zaman yerli veya yabancı, Türkiye’de üretim yapan altın madencilerinin tamamındaki iş güvenliği standardı, dünya standartlarının üzerindedir. Türkiye’deki madencilik sektörü çok güzel ve örnek işletmelere sahip.” değerlendirmesinde bulundu.

Son dönemde artan fiyatıyla da dikkat çeken altın madenciliğiyle ilgili geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunan Maden Jeologları Derneği Başkanı Ahmet Şentürk de dünyada bugüne her insanın doğumundan ölümüne kadar ham madde ihtiyacı olduğunu belirterek bunun ise yer kabuğundan elde edildiğini hatırlattı. Diğer ham maddelerin yanında altın madenciliğine de değinen Şentürk: “Çanakkale Kirazlı’da, Balıkesir Gedik Tepe’de, Yozgat Yenipazar’da maden projeleri var. Bunlar hep ileri aşamada, 1 veya 2 yıl içinde işletmeye açılabilecek projelerdir. Bu saydığım projelerin toplam büyüklükleri 20 milyar doları aşıyor.” dedi.

Böyle bir ekonomik büyüklüğün Türkiye’yi harekete geçireceğini vurgulayan Şentürk “Bütün ülkeler birbirinden ham madde almak zorundadır. Doğalgaz, petrol gibi ürünleri ithal etmek zorundayız. Bu anlamda bakıldığında ham madde sektörüne ne kadar katkı verebilirseniz, siz de ihtiyaç duyduğunuz ve mutlaka dışarıdan almak zorunda kaldığınız ham maddeleri onunla karşılayacaksınız. O sebeple ham madde üretiminin kesintisiz olarak yürütülmesi gerekiyor. Bunlar bizim ülkemizin yer altı kaynaklarıdır. Milletimizin kendi yer altı kaynaklarından istifade etmesi en doğal hakkıdır. Hepimize anamızın ak sütü gibi helaldir” şeklinde konuştu.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikRüstem Çetinkaya: “Mevzuatta Gerekli Adımlar Atılırsa İhracatta ‘Turbo’ Etkisi Yaparız”
Sonraki İçerikAydın Dinçer: “2020 Yılı Maden İhracatı 4,27 Milyar Dolar Olarak Gerçekleşti”