Eti Bakır, Samsun İzabe ve Elektroliz Tesisi’ne entegre olarak 300 milyon dolar yatırımla hayata geçirdiği yeni gübre fabrikasında üretime başladı. 450 bin tonluk üretim kapasitesine sahip olacak fabrikayla birlikte Şirket’in toplam DAP (Diamonyum fosfat) gübre üretimi yıllık 850 bin tona yükselecek.

Yılda 450 bin ton DAP veya 720 bin ton NPK kompoze gübre üretme kapasitesine sahip olan tesis, çiftçilerin uygun fiyatlı yerli gübreye erişimini kolaylaştırırken aynı zamanda Türkiye’de tarımın sürdürülebilirliğine de katkı sağlayacak. Son teknolojiyle donatılmış altyapısı ve 4 kademeli arıtma sistemi sayesinde baca gazı emisyonu, Avrupa normlarının da altında değerlerde tutulan tesis, çevreye duyarlı üretim sistemiyle öne çıkıyor.

Şirket’ten yapılan açıklamaya göre, 70 bin metrekare kapalı alana sahip yeni gübre tesisi, günde 2 bin ton gübre üretebilecek. 2 gübre depolama, silo depolama, değirmen, yardımcı üniteler, DAP binası, fosforik asit alanı, şalt binası, giyinme odası ve paketleme olmak üzere 10 bölümden oluşan tesis, kullanılan son teknolojiler sayesinde verimliliğiyle öne çıkıyor. Gübre tesisine entegre olarak kurulan konveyör hatlarıyla limandan gelen hammadde, tam otomatik bantlar üzerinden üretim hattına aktarılıyor. İhtiyaç durumunda gübrenin ihraç edilmesi de yine bu konveyör hattı aracılığıyla yapılacak. Tesisin hammadde depolama alanı yine son teknoloji ile üretilen silolardan oluşurken, bu silolar sayesinde hammaddenin çevreye yayılımı ve toz taşınımının önüne geçilecek.

Gübrenin Türkiye için stratejik bir ürün olduğunu belirten Eti Bakır Genel Müdürü Asım Akbaş, “Gübre tesisi yatırımlarımızda ilk ve en önemli hedefimiz Türk çiftçisine ve ülkemiz tarımına destek olmak. Türkiye’de 6 milyon ton civarında bir gübre pazarı var, bunun 650 bin tona yakınını DAP gübre oluşturuyor. Bizim Samsun ve Mazıdağı tesislerimiz bu iki gübreyi de üretebilecek niteliklere sahip. Dolayısıyla pazar, hangi gübreye ihtiyaç duyuyorsa biz onu üretmeye hazır olacağız.” şeklinde konuştu.

Akbaş sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye gibi potansiyeli yüksek bir ülke için gübre üretimi ve etkili kullanımı, tarımın sürdürülebilirliği için kritik öneme sahip. Diğer yandan gübre, yerli üretimin yetersizliği sonucu hem talebi karşılayamayan arzı hem de fiyatıyla gündemden düşmüyor. Biz tam da bu alana odaklanan ve çiftçilerimizin yerli gübreye ekonomik fiyatlarla ulaşması için yatırımlarını artıran şirketlerden biriyiz. Mardin ve Samsun tesislerinde yerli gübre üretimiyle tarım ekonomisinin kalkınmasına katkı sağlamakla birlikte döngüsel ekonomi modelimizle ürettiğimiz gübreyi uygun fiyatla piyasaya sunarak, çiftçiyi desteklemeye devam ediyoruz. Sürdürülebilir tarımda gelişimin; Türk çiftçisinin uygun fiyatlarla gübreye ulaşmasıyla artacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Haberlere Abone Olun

UYARI

Bu haber/makale bir “Madencilik Türkiye Dergisi” içeriğidir. Her hakkı Mayeb Basın Yayın Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır.

Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır.” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Önceki İçerikCVK, Eti Maden Adına Kepsut’ta Altın Üretecek
Sonraki İçerikİyonik Killerden Nadir Toprak Elementi Kazanım Süreci ve Güncel Değerlendirmeler