Dünya bor pazarında yüzde 61’lik payla liderliğini sürdüren Eti Maden, 2026’da 2 milyon 700 bin ton satış ve 1 milyar 560 milyon dolar gelirle tarihi rekor kırmayı hedefliyor. Kuruluş, 2029’da ise satış gelirini 1,9 milyar dolara çıkarmayı planlıyor.

AA’da yer alan habere göre Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün 2023 ve 2024 hesapları TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonunda görüşülürken Eti Maden Genel Müdürü Yalçın Aydin komisyondaki sunumunda, şirketin 2023-2024 yıllarındaki faaliyetleri ile elde ettiği sonuçları, dünyada madenciliğin geçirdiği dönüşümü, Türkiye’nin sahip olduğu kaynakların ekonomik değere dönüştürülmesi konusunda atılan adımları ve yeni döneme ilişkin hedefleri paylaştı.

Dünya ekonomisinin bugün teknolojik gelişmeler, enerji dönüşümü, jeopolitik gelişmeler ve küresel rekabetin etkisiyle önemli bir değişimden geçtiğini dile getiren Aydin, “Bu dönüşüm madenciliğin rolünü de değiştirdi. Kritik mineraller artık yalnızca sanayinin girdisi değil. Enerji güvenliğinden savunma sanayine, yüksek teknolojiden yeşil dönüşüme kadar ülkelerin ekonomik ve stratejik gücünü doğrudan etkileyen unsurlar haline gelmiştir.” şeklinde konuştu.

Madenleri yüksek teknolojiye ve küresel ölçekte rekabet edebilen bir ürüne dönüştürmenin önemini anlatan Aydin, Eti Maden’in yalnızca bir bor üreticisi olmadığını, aynı zamanda küresel ölçekte güvenilir bir tedarikçi olduğunu da vurguladı. Aydin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eti Maden güvenilir bir çözüm ortağıdır. Bu yapının en önemli göstergelerinden biri de dünya pazarındaki erişim gücümüz. Ürünlerimizle 6 kıtada, 100’den fazla ülkede 10 bini aşkın kullanıcıya ulaşıyoruz. 2026’da 2 milyon 700 bin ton satış ve 1 milyar 560 milyon dolar satış geliri seviyesine ulaşarak hem satış miktarında hem de satış gelirinde yeni bir tarihi rekor kıracağımızın müjdesini de sizlerle şimdiden paylaşmak isterim. Dünya bor tüketiminin 2023’te yaklaşık 3 milyon ton, 2024 yılında ise 4,1 milyon ton seviyesine ulaşması, sektörün önemini ve gelişme potansiyelini ortaya koymaktadır. 2024’te 1 milyar 320 milyon dolar olan satış gelirini elde ederek tüm zamanların en yüksek satış gelirine ulaşmıştık. 2025’te ise 2 milyon 425 bin ton satış gerçekleştirerek 1 milyar 260 milyon dolar satış geliri elde ettik ve dünya bor pazarındaki yüzde 61’lik pazar payımızla da liderliğimizi pekiştirdik.”

Aydin, küresel bor piyasasının sağlıklı, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde genişlemesini sağlamayı hedeflediğini vurguladı.

Haberlere Abone Olun

UYARI

Bu haber/makale bir “Madencilik Türkiye Dergisi” içeriğidir. Her hakkı Mayeb Basın Yayın Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır.

Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır.” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Önceki İçerikİTÜ Geleneksel Sektör-Akademisyen-Öğrenci Buluşması İstanbul’da Başladı
Sonraki İçerikMadencilik Türkiye Dergisi’nin 138. Sayısı Çıktı