Ankara Ticaret Odası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve üç gün sürecek 12. Uluslararası Enerji Kongresi (EIF) ve Fuarı Ankara’da başladı. Kongreye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanı sıra Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Muhammet Balta, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş, Ankara Valisi Vasip Şahin ve çok sayıda milletvekili katıldı.

Programda konuşan Bakan Dönmez, enerjinin tek boyutlu ya da tek katmanlı düşünülebilecek bir sektör olmadığını belirtirken, “Arz güvenliği, yerlileştirme, öngörülebilir bir piyasa işleyişi ve tüm bunların ötesinde enerji bağımsızlığı sağlanmadan gerçek bir başarıdan asla söz edemeyiz. Türkiye bu anlamda enerjide son yıllarda büyük bir başarı hikâyesi yazdı. Büyük bir değişim ve dönüşümden geçti. 20 yıl önce enerji piyasası kamu hakimiyetine dayanan monopol bir yapıdayken, bugün hayata geçirdiğimiz serbest piyasa modeli pek çok ülke tarafından rol model olarak alınıyor. Üretimden dağıtıma kadar enerjinin her alanında yoğun bir altyapı çalışmasıyla enerjide arz güvenliği sorununa nokta koyduk.” ifadelerini kullandı.

Soma’daki Eynez Yer Altı Kömür Ocağı’nda çalışırken işten tazminatları verilmeden çıkarılan ve 5 yıldır bu durumda olan maden işçilerinin durumuna da değinen Dönmez, “Soma’da 2014’te elim bir kaza yaşandı ve 301 işçimizi maalesef kaybettik. Rahmetle anıyorum. Sonrasında o işletmeden bazı çıkışlar oldu. İşletme faaliyet yapamaz hale gelmişti. Bu kapsamda Eynez Yer Altı Kömür Ocağı’nda hizmet alımı sözleşmesiyle çalışan 2 bini aşkın madenci kardeşimiz işlerini kaybetmişti, çıkış yapılmıştı ama biriken, bugüne kadar alamadıkları kıdem ve ihbar tazminatları söz konusuydu. Bakanlığımız, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) işçilerin temsilcileriyle, sendikalarla bir araya gelerek çözüm arayışı içine girdiler. Çözüm bulundu. Bu işçilerin dilekçeyle TKİ’ye başvurmaları halinde, inşallah önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde birkaç ay içinde bu ödemelerini yapacağız.” dedi.

Borda geçtiğimiz hafta bor karbür tesisinin temelini atarak önemli bir yatırımı ülkemize kazandırdıklarını belirten Dönmez, “Taktik araçlar, helikopterler, uçaklar, hafif zırhlı araçlar ve personel koruyucu yelekler gibi askeri ekipmanların zırhlanmasında, aşınmaya dayanıklı makine parçalarında, nükleerde nötron tutucu olarak kullanacağımız bor karbürü üretecek tesisimizi 1,5 yıl içerisinde tamamlayacağız. Önümüzdeki on yıl içinde büyüme gerçekleşeceği öngörülen inşaat, biyoyakıt, ilaç ve medikal, seramik, yenilenebilir enerji yatırımları, elektrik-elektronik eşya üretimi, havacılık ve uzay sanayi gibi bor tüketimini doğrudan etkileyen alanlara yönelik Ar-Ge projeleri hedefliyoruz. 8 Kasım Cuma günü ikisi toz renkli ve beyazlar, diğer ikisi sıvı renkli ve beyazlar olmak üzere BORON’da dört yeni ürünün lansmanını da gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikEge İhracatçı Birlikleri Ekim Ayında İhracat Rekoru Kırdı
Sonraki İçerikHayatımız Maden Çalıştayı’nın Üçüncüsü İzmir’de Gerçekleştirilecek