Bakır, günümüzde demir ve alüminyumun ardından en fazla tüketilen üçüncü metal olma özelliğini taşırken, elektrik ve ısı iletkenliği son derece yüksek olma özelliği sayesinde endüstride çok fazla uygulama alanı bulmaktadır. Bakır, binlerce yıl önce çıkarılan ve işlenen ilk metallerden birisidir. Bakırın önemi gün geçtikçe artmış kimyasal ve fiziksel özellikleri nedeniyle kendine yeni vazgeçilmez kullanım alanları bulmuştur. Günümüzde tüketimi yılda 13 milyon tonun üzerine çıkan bakır, özellikle son yıllarda batarya ve elektrikli motorlarında yoğunlukla kullanılmasıyla da adından söz ettirmeye başlamıştır.

Dünyada en çok bakır cevherine sahip ülkeler; Şili, Avustralya, Peru, Meksika, ABD ve Rusya ilk sıraları almaktadırlar. Şili, gerçekleştirdiği ciddi bakır üretimi ile diğer ülkelerin açık ara önünde yer almaktadır.

Bakır üretiminde dünyanın en büyük ikinci bölgesi olarak, son zamanlarda ekonomisinde büyük gelişme kaydeden Asya Kıtası gösterilebilir. Önümüzdeki yıllarda potansiyel olarak Filipinler’deki Tampakan bakır ve altın yatağı dikkatleri üzerine çekmektedir. 2,4 milyar rezerve sahip bu madenin bakır metal içeriği ise %0,6 bakırdır. Ayrıca Afganistan’da Ainak Bakır sahası ve Rusya’nın doğu Sibirya bölgesinde yer alan Udokan bakır-gümüş sahaları da bölgede önemli yer tutmaktadır. Dünya üretiminde önemli bir yer tutan kuzey Amerika’da Bingham Kanyonu Bakır madeni Amerika Birleşik Devletleri’nin bakır metal ihtiyacını karşılayan büyük yataklardan birisidir.

Mining Technology’nin madencilik veri tabanına göre, 2021 yılında tüm dünyada en çok bakır cevheri üretilen madenlerin sıralaması şu şekilde olmuştur:

1-Escondida Madeni

Escondida Madeni, Şili’nin Antofagasta şehrinde bulunan ve açık işletme yöntemiyle üretim yapılan bir madendir. Maden, dünyanın en büyük bakır madeni olarak gösterilmektedir. BHP’ye ait Maden, 2021’de yaklaşık 1 milyon ton bakır üretimi gerçekleştirirken işletmeninin 2078 yılına kadar faaliyetine devam etmesi bekleniyor.

2-San Vicente Madeni

Bolivya, Potosi’de bulunan San Vicente Madeni, Pan American Silver şirketine ait bir yer altı madenidir. Maden’den 2021 yılında yaklaşık 694,7 bin ton bakır üretimi yapılırken işletmenin faaliyetlerinin 2024 yılına kadar devam etmesi bekleniyor.

Yazının tamamı Madencilik Türkiye Dergisi 109. sayı 122-124. sayfalardadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikGüneş Sisteminden Bilişim Çağına Bakır’ın Öyküsü
Sonraki İçerikKROMDER, Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Sonrası Raporunu Değerlendirdi