2021 yılı Ekim ayına ilişkin dış ticaret, ihracat ve ithalat verileri Ticaret Bakanlığı tarafından açıklandı. Genel Ticaret Sistemine (GTS) göre ülke ihracatımız Ekim ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla %20,2 oranında arttı ve 20,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Madencilik sektörünün 2021 yılı Ekim ayındaki ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre %18,3 oranında artarak 466 milyon 287 bin dolar olarak açıklandı. Bu oranla maden ihracatı genel ihracatın %2,2’sini karşılamış oldu.

Madencilik sektörü ihracatı Ekim ayında 2021 Eylül ayına göre ise düşüş yaşadı. Eylül ayında gerçekleşen ihracat 583 milyon 689 bin dolar olurken Ekim ayında %20,1’lik düşüş gerçekleşti.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından kamuoyuna yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “İhracatımız geçtiğimiz yılın ekim ayına göre %20,2’lik artışla 20,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu değerle geçen ayki Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat değeri tazelenmiştir. Ayrıca, son 12 aylık ihracat değerimiz olan 215,7 milyar dolar da yeni bir rekordur. 2021 yılı ocak-ekim döneminde ise ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında %33,9 artarak 181,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamla 2021 yılının henüz 10 ayında, 2019 yılında yakalamış olduğumuz 180,8 milyar dolarlık en yüksek yıllık ihracat rekorumuzu geride bırakmış olduk.

Ocak-Ekim dönemi ithalatımız, 2020’nin aynı dönemine göre %22,5 artışla 215,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Ekim ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı ise geçtiğimiz yılın aynı ayına göre 5,6 puan artışla %93,4’e ulaşmıştır. Bakın, dikkat ederseniz ihracatımızın ithalatı karşılama oranı sürekli artış eğilimindedir. Göreceksiniz çok kısa bir süre içinde dış ticarette fazla veren Türkiye hedefine ulaşmış olacağız. Karşılama oranımız, Ocak-Ekim döneminde ise geçtiğimiz yıla göre 7,2 puan artışla %84,3’e yükselmiştir. Benzer şekilde, dış ticaret açığımız Ocak-Ekim döneminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yaklaşık %16 azalarak 33,8 milyar dolara gerilemiştir.”

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikYeni TUNDO™ RH650 Kuyu Dibi (DTH) Çekiç ile Yüksek Yakıt Tasarrufu
Sonraki İçerikİbrahim Alimoğlu, Doğal Taş Sektörünün Problemlerini ve Çözüm Önerilerini Paylaştı