Pasinex Resources 2020 yılında ülkemizde gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında bir güncelleme paylaştı. Şirket 2020 yılının kendileri için bir hazırlık yılı olduğunu belirtirken 2021 yılının ise bir geçiş yılı olmasını beklediklerini kaydetti.

Şirket 2020 yılında Pınargözü Madeni’nde 12.123 ton çinko üretimi gerçekleştirdiğini aktarırken satışı gerçekleştirilen çinko miktarı ise 11.248 ton olarak kayıtlara geçti.

Pasinex Resources Türkiye Genel Müdür’ü Soner Koldaş gerçekleştirilen çalışmalar ile ilgili olarak şu yorumlarda bulundu: “2020 yılında olduğu gibi 2021’in ilk çeyreğinde de sondajlarımız, yeraltı hazırlık- üretim çalışmalarımız ile birlikte ihracatımız da kesintisiz olarak devam etmektedir.  Bunun dışında 2020 yılının üçüncü çeyreğinde daha önce sondajlarla tespit edilen ve modellenen derin kotlardaki sülfürlü çinko zonuna ulaşmak için 4. desandre çalışmalarına başlandı. 2021 yılının Mart ayı itibari ile 541 kotundaki desandrenin 370 metresi tamamlandı. Beklenildiği şekilde yüksek miktarda yer altı suyu ile karşılaşıldı ve çalışmalar bu metrede durdurularak yoğun susuzlaştırma ve dinlendirme havuzu faaliyetlerine başlanıldı. Bahar yağmurları nedeni ile yer altı suyu miktarının artış göstermiştir. Hedeflenen çinko sülfit kaynağına ulaşmak için ilave iki aya ihtiyaç olup 2021 yılının Mayıs ayı sonu itibari ile çalışmaların tamamlanmasını beklemekteyiz.”

Şirket susuzlaştırma çalışmalarının dışında üst kotlarda 625 metre seviyesinde daha fazla yeraltı sondaj faaliyetlerinin yapıldığını ve 2020 yılı sonu itibari ile çinko sülfit cevherine temas edildiği ve bölgede başarılı bir şekilde çinko sülfite yönelik rezerv artırma ve üretim faaliyetlerinin başlandığı bilgisi de yayınlanan güncellemede yer aldı. Şirket, çalışmaları süren 4. desandrenin tamamlanması ile gerçekleştirilecek yeraltı sondajları ile derin kotlarda daha fazla cevherleşmeye ulaşılacağını not etti.

Şirket ayrıca 2020 yılı boyunca gerçekleştirilen sondaj çalışmalar hakkında da bilgi paylaştı. Paylaşılan bilgiler arasında 61 noktada toplam 6.421 metrelik karotlu sondaj çalışması gerçekleştirildiği bilgisi yer alırken 5,395 metrelik 57 sondajın yer altında 1.026 metrelik 4 sondajın ise yüzeyde gerçekleştirildiği kaydedildi.  Şirket ayıca 2020 yılında arama ve geliştirme amaçlı 1.373 metrelik yarma işlemi gerçekleştirdiğini belirtti.

2020 yılında Pınargözü madeninin doğusunda bulunan Mahyalar ruhsatı için arama ruhsatının MAPEG tarafından verildiğini aktaran şirket 18 kilometrekarelik alanın Paşalı fay hattında bulunduğunu ve arama ruhsatının 7 yıl boyunca geçerli olacağını kaydetti. Şirket bölgede gerçekleştirilen saha çalışmaları sonucunda toplanan kayaç ve toprak örneklerinin bölgedeki çinko seviyelerinin yüksek olduğunu gösterdiğini aktardı. Şirket önümüzdeki süreçte bölgede kayaç ve toprak örnekleri toplamaya ek olarak jeolojik haritalama ve jeofizik çalışmalarına devam edileceğini not etti.

Pasinex Resources CFF’su Andrew Gottwald ise şirketin 2020 faaliyetleri ile ilgili şu yorumlarda bulundu: “2020 yılı Pasinex için büyük ölçüde bir hazırlık yılı olarak görülmektedir. 2021 yılı ise hazırlık çalışmalarının 2020 yılında tamamlanması nedeni ile Pasinex için bir geçiş yılı olacak. 2020 yılında yaşanan olumlu gelişmeler arasında; yönetim değişiklikleri, şirketimizin ortak iştirakinin vergi borcunun yapılandırılması, 4. Desandrenin geliştirme çalışmalarına başlanması ve Mahyalar ruhsatının portföyümüze eklenmesi yer alıyor. Amerika Birleşik Devletlerin’deki Gunman projesi sözleşmesinin uzatılmasının yanında yaşanan bu olumlu gelişmeler şirketimizin kazanımlarını önümüzdeki yıla taşımasını sağlayacaktır.”

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikYüksel Yıldırım: “Mekanizasyon İle Hem Verimliliğimizi Hem de Ürün Kalitesini Arttırdık”
Sonraki İçerikTürkiye Madenciler Derneği’ne Sınav ve Belgelendirme Yetkisi