26. Dünya Madencilik Kongre ve Sergisi 2023 yılında Avustralya’nın Brisbane şehrinde gerçekleştirilecek. Kongre ana temaları ve takvimi belirlenmiş olup katılımcılar, bilimsel oturumlara katılım dışında sergi alanlarını gezip talep ederlerse düzenlenecek teknik turlara da katılabilecekler. Katılımcılar bu sayede madencilik alanında en gelişmiş ülkelerden biri olan Avustralya’nın geliştirdiği inovatif teknolojiler, modern maden ekipmanları ile madencilikte dünyadaki gelişmeler hakkında bilgi edinebilecekler.

Türk firmaları da ülkemiz madenciliğinin tanıtımı ve teknik bilgi paylaşımı açısından Kongre’ye katılım sağlayabilir,  tebliğ sunumu ve sergi alanında stant açarak, sponsor olma gibi konularda katkıda bulunabilirler.

26.Dünya Madencilik Kongresi Ana Temaları:

  • Otonom sistemler
  • Kritik hammaddeler
  • Çevresel sürdürülebilirlik
  • Yerbilimleri
  • Madencilik teknikleri ve mühendislik
  • Zenginleştirme ve izabe
  • Karbonsuzlaştırma
  • Gelecekteki işgücü ve eğitim
  • Sağlık ve güvenlik
  • Yeni madencilik alanları

Tebliğler ve Kongre Programı Takvimi:

  • Tebliğ Özeti Son Surum Tarihi                             1 Mart 2022
  • Özet Kabulü ve Tam Tebliğ Hazırlama Bildirimi      26 Mayıs 2022
  • Delege Kayıt Tarihi                                             26 Haziran 2022
  • Tebliğlerin Sunulması Son Tarihi                          26 Ağustos 2022
  • Kabul Edilen Tebliğlerin Yazarlara Bildirimi            1 Mart 2023
  • Kongre Geçici Program Bildirimi                           1 Temmuz 2023
  • Erken Kayıt Son Tarihi                                        26 Mart 2023
  • Kongre Başlangıç Tarihi                                      26 Haziran 2023

Tebliğ sunumu, kongre katılımı, sergi katılımı ve sponsorluk ile ilgilenen kuruluşlar detaylı bilgilere WMC 2023 (https://wmc2023.org/) web sayfasından ulaşabilirler.

Dünya Madencilik Kongresi Hakkında

World Mining Congress (Dünya Madencilik Kongresi – WMC) Prof. Dr. Kurupinksi tarafından 1958 yılında Polonya’da kuruldu. WMC bir madencilik organizasyonu olup amacı dünya madencilerini bir araya getirmek, kongreler düzenlemek, ülkelerin madenciliğini tanıtmaktır.

Dünya Madencilik Kongresi’ne hali hazırda 41 ülke üyedir ve toplam 133 daimî delegesi mevcuttur. Statü gereği her ülke Dünya Madencilik Kongresi’nin icra organı olan Uluslararası Organizasyon Komitesi’nde (International Organizing Commitee-IOC) 4 daimi üye ile temsil edilir.

Bakanlar Kurulu’nun 06.09.1974 tarih ve 3489 sayılı kararı ile kurulan WMC Türk Milli Komitesi, WMC organizasyonunun Türkiye’yi temsil eden üyesidir.

Dünya Madencilik Kongresi ve Sergisi her 3 yılda bir farklı bir ülkede düzenlenir. WMC’nin icra organı olan Uluslararası Organizasyon Komitesi (IOC) ise her yıl ayrı bir ülkede toplanarak aktivite ve fonksiyonları yönetir.

WMC’nin 1. Kongresi 1958’de Polonya Varşova’da ve son (25.) Kongresi ise Kazakistan’ın Astana (bugünkü adı Nur-sultan) kentinde yapıldı. Ayrıca bugüne kadar 102 adet IOC toplantısı gerçekleştirildi.

Ülkemiz, WMC’de aktif üye ülkelerden biri olup Türk Milli Komitesi, WMC Kongreleri ve IOC toplantılarının büyük bir kısmına katılmış, tebliğler ve sunumlar yaparak, Türk madenciliği ile ilgili bilgiler sunarak ülkemizi temsil etmiştir.

Türk Milli Komitesi, Dünya Madencilik Kongresi ve Sergisi’ni ilk defa Haziran 1979 yılında İstanbul Sergi Sarayı’nda düzenleyerek ev sahipliği yaptı. Bu kongreye 45 ülkeden 1500 delege katıldı. Kongreye paralel olarak IOC toplantısı da gerçekleştirildi.

Bunun dışında Türk Milli Komitesi, 2002 yılında Antalya’da ve 2007 yılında Ankara’da IOC toplantıları düzenledi.

Türkiye’deki 2. Dünya Madencilik Kongresi ve Sergisi ise Eylül 2011’de, IOC toplantısı ile birlikte 55 ülkeden, 674’ü yabancı olmak üzere 2000’e yakın delege, madenci, bilim adamı ve akademisyenlerin katılımı ile İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Merkezi’nde Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın himayesinde Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı ve Maden Mühendisleri Odası’nın işbirliği ile Türk Milli Komitesi tarafından gerçekleştirildi.

Türk Milli Komitesi’nin bir görevi de çeşitli zamanlarda yapılacak Dünya Madencilik Kongreleri’nin duyurusunu ve içeriğini Türk madencilerin bilgisine sunmaktır.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikAlkim Alkali Kimya’nın Cihanbeyli’deki Tesisinde Sodyum Sülfat Üretimi Yapılamayacak
Sonraki İçerikDijital Devrim 4.0 ve DMT