Türkiye Kömür Üreticileri Derneği (KÖMÜRDER) tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle ve Dünya Kömür Birliği’nin uluslararası partnerliğinde düzenlenen 4. Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi 24-25 Nisan 2023 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi.

Yerli yabancı uzmanların sunumlarıyla katkı verdikleri zirvede açılış konuşmasını Kömürder Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan yaptı. Kömürün demir/çelikten çimentoya, kimya sektöründen kâğıt üretimine kadar geniş bir yelpazede kullanım alanına sahip olduğunu dile getiren Erdoğan, “Ülkemizin milli değeri olan yerli kömürümüze sahip çıkmalıyız. Kömür, kesintisiz ve sürekli bir enerji kaynağıdır. Yerli kömür üreticileri olarak sanayicilerimizin ihtiyaçlarını karşılamaya, cari açığı azaltabilmek hedefiyle ithalata minimum seviyede başvurarak sektörlerin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Üreteceğimiz yerli kömürle hem temiz kömür enerjisini yaygınlaştırmayı hem de ekonomik büyümeye destek sağlamayı hedefliyoruz. Ülkemizin milli değeri olan yerli kömürümüze sahip çıkmalıyız.” şeklinde konuştu.

Bu yıl Cumhuriyet’in 100. yılının kutlandığını hatırlatan Erdoğan, “Bu güçle, Türkiye Yüzyılında enerjinin her alanında olduğu gibi kömürde de yeni bir mirası devralıyoruz. Enerji alanında en büyük değişim ve dönüşümlerden birisi kuşkusuz ki temiz kömür teknolojileriyle olacak. Ülkemiz kömür madenciliğini geliştirmek, teknolojik gelişimlere ayak uydurarak iş sağlığı ve güvenliği konusundaki çalışmaları başarılı bir şekilde yürütmek temel hedefimiz.” diye konuştu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Madencilik Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kırşan, dünyada kömür kullanımının arttığına dikkat çekerken, Avrupa Birliği’nde Ukrayna-Rusya savaşı sonrasında enerji sorunu baş gösterdiğinde 145 kömür santralinin yeniden devreye alındığını belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: “Tedarik, kaynak dağılımı ve arz açısından tarihsel süreç içinde kömür en güvenli enerji kaynağıdır. %90’ın üzerinde yanma verimine sahip olan kömürün 7500 saat/yıl çalışma süresi bulunuyor. Dünyada 79 ülkede 2 bin 400 termik santralde kömürden elektrik üretimi yapılıyor. Sektör, kazan yanma optimizasyonu, yeni nesil filtreleme ve baca gazı arıtma üniteleri ile temiz kömür teknolojisine geçme kabiliyetine sahip. Yakma verimini artıran çevreye duyarlı temiz kömür teknolojileri için teşviklerin geliştirilmesi ve finansa erişiminin kolaylaştırılması kömür endüstrisi için hayati önem taşıyor. Fosil yakıtlar hayatımızdan çok kısa sürede çıkmayacak. Küresel iklim hedeflerine ulaşmak için sanayinin ve ekonominin yerli kaynaklarımızı önceliklendirerek yeniden dizayn edilmesi önemlidir.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Termik Santraller Grup Başkanı Ertuğrul Yıldız ise dünya elektrik üretiminde kömür yakıtlı elektrik santrallerinin yüzde 36 payla birinci sırada yer aldığını belirtirken ülkemizde 1 adet asfaltit, 39 adet linyit, 15 adet ithal kömür yakıtlı olmak üzere toplam 55 adet kömürle çalışan elektrik üretim santrali bulunduğunu söyledi. Yıldız sözlerine şöyle devam etti: “2022 yılı sonu itibarıyla ülkemizin kömür yakıtlı elektrik santrallerinin kurulu gücü, toplam kurulu gücün yaklaşık yüzde 21,1’ine karşılık geliyor. Yerli kömür yakıtlı santraller ise toplam kurulu gücün yüzde 11,1’ini temsil ediyor. 2022 yılında ülkemizin kömür yakıtlı santrallerden üretmiş olduğu elektrik toplam üretimin yüzde 34,6’sını oluşturuyor. Yerli kömür yakıtlı santrallerin toplam üretimdeki payı ise yüzde 15,2 olarak gerçekleşti.”

Yurt Madenciliği Geliştirme Vakfı (YMGV) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Güven Önal ise dünyada en yaygın bulunan kaynak olan kömürün çok geniş kullanım alanları olduğuna dikkat çekerken Türkiye’nin sahip olduğu kömür kaynaklarının genç kömür kaynakları olduğunu belirtti. Dünyadaki en verimli doğalgazın bu genç kömürlerden sağlanabildiğini ve ülke olarak sahip olduğumuz kaynaklardan en verimli şekilde faydalanmamız gerektiğini vurgulayan Önal, “1 ton kömürden 1500 metreküp doğal gaz elde edilebiliyor. 20 milyar ton kömür kaynağımızdan 30 trilyon metreküp doğal gaz elde edebiliriz. Bu değerlerimizi görmezden gelmemeliyiz.” ifadelerini kullandı.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikAmasra’da Meydana Gelen Maden Kazasına İlişkin Dava Başladı
Sonraki İçerik28. Marble İzmir Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı Ziyaretçilere Kapılarını Açtı