AB Komisyonu, Brüksel’de düzenlenen basın toplantısında yeni Kritik Hammadde Yasası teklifini duyurdu. Avrupa için yeşil ve dijital dönüşümün büyük önem taşıdığının vurgulandığı açıklamada “Geleceğin yeşil sanayisinde lider olmak istiyoruz. Bunun gerçekleşmesi için kritik ham maddelere ihtiyacımız var” denildi.
Yapılan açıklamada Avrupa’nın kritik ham maddelere ihtiyacının çok açık olduğu vurgulanarak, kritik ham maddelere olan küresel talebin gelecek 10 yılda birkaç kat artacağı ifade edildi. AB’nin hedeflediği rüzgar türbini üretim seviyesi için nadir toprak elementlere olan talebin 2030’a kadar 6 kat artacağı, elektrikli otomobillerin bataryaları için gereken lityuma talebin de 12 kat yükseleceği bilgileri de paylaşılırken, Avrupa Kıtası’nın zengin kaynaklara sahip olmadığı, ihtiyaç duyulan kritik ham maddelerin yalnızca bir kısmının yerel olarak tedarik edilebileceği, bu yüzden de dışarı bağımlı olunduğu vurgulandı.
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, kritik hammaddelerin çoğunda az sayıda ülkeye, bazılarında ise tek bir ülkeye bağlı olduklarını belirterek, kritik ham madde tedarikini acilen çeşitlendirmeleri gerektiğinin altını çizdi. Dombrovskis, kaynak açısından zengin pek çok ülkenin bu kritik maddeleri geliştirip üretecek ortaklar aradığını, AB’nin de bu ülkelere yöneleceğini söyledi.
Yayınlanan yasa teklifinde yer alan 34 kritik ham madde ise şu şekilde oldu:
Alüminyum/Boksit, Koklaşabilir Taş Kömürü, Lityum, Fosfor, Antimuan, Feldispat, Hafif Nadir Toprak Elementleri, Skandiyum, Arsenik, Kalsiyum Florit, Magnezyum, Silikon Metal, Barit, Galyum, Manganez, Stronsiyum, Berilyum, Germanyum, Grafit, Tantal, Bizmut, Hafniyum, Niyobyum, Titanyum, Bor/Borat, Helyum, Platin Grubu Metaller, Tungsten, Kobalt, Ağır Nadir Toprak Elementleri, Fosfat Kayası, Vanadyum, Bakır, Nikel.
Teklifin AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosunda oylanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.