Endüstriyel tesislerde, imalat esnasında ortaya çıkan toz parçacıkları çevremizin ve çalışanlarımızın sağlığını olumsuz etkilemektedir. Özellikle çalışma alanına yayılan ve gözle görülemeyen bu tozlar, akciğer ve solunum sisteminde hasara yol açmaktadır. İnsan ve çevrenin sağlığı için ortama yayılan tozun toplanmasında toz toplamanın önemi çok büyüktür. Tozun kaynağından çekilmesi sonrası, toz toplama sisteminde filtrelenerek kirli havanın zararsız bir biçimde dış ortama verilmesi toz tutma sistemleri ile gerçekleştirilir.

Endüstriyel tesislerde imalat yapılan yerlerde toz, duman, gaz ve metal buharı şeklinde çeşitli hava kirleticileri oluşur. Çalışanlara, çevreye, hatta tesis ve içindeki donanımlara zarar veren kirleticiler oluştukları yerde, ortama yayılmadan kaynağında bertaraf edilmelidir.

Kristal silika; kum, granit ve diğer birçok kaya türlerinin temel bileşenidir. Kristal silika içeren malzemelerin kesilmesi, öğütülmesi, püskürtülmesi ve tünel açma gibi iş faaliyetleri yüksek yoğunlukta silika bulutlarını oluşturur.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; toz ile ilgili olarak iş sağlığı ve güvenliği yönünden ortaya çıkabilecek risklerin önlenebilmesi amacıyla tozla mücadele etmek ve bu işlerde çalışanların tozun etkilerinden korunmalarını sağlamak için alınması gerekli önlemlere dair usul ve esasları belirleyen Tozla Mücadele Yönetmeliği’nde ölçüm ve kontrolleri uyulması gereken usul ve esasları ve çalışanların sağlık gözetimini detaylı olarak yayınlamıştır.

Kristal silika, insan akciğeri için kanserojen olarak tanımlanmıştır ve silika tozlarına maruz kalmak, vakalarda ölümcül olabilen akciğer kanseri ve silikozis gelişimlerine neden olabilir. Endüstriyel tesislerde kullanılan toz emme sistemlerinin farklı çeşitleri bulunur. Çalışılan ortamda oluşan kirliliğin miktarına ve çeşidine göre değişiklikler gösterir. Toz toplayıcı sistemleri seçerken, çalışılan ortamda oluşan hava kirleticileri dikkate alınmalıdır. Kimyasal gazlar salınan bir ortamla, talaş tozu olan bir ortamda kullanılacak toz toplama filtreleri aynı olmayacaktır.

Tozsuzlaştırma Sistemleri

Uzun yıllardır endüstriyel vantilatörlerin güvenilir markası olan Alfer, 1998 yılında üretmeye başladığı filtrasyon sistemleri ile endüstriyel tesislerde aranan bir marka haline gelmiştir. Alfer; jet pulse torbalı filtre, siklon, helezon, fan ve hava sirkülasyon boru tesisatları, klapeler, rotary valf, pnömatik toz nakil sistemleri, havalı bantlar, bantlı ve zincirli taşıyıcılar, taşıma elemanından oluşan anahtar teslimi tozsuzlaştırma sistemlerinin, proje mühendislik, imalat, montaj, devreye alma işlerini gerçekleştirmektedir.

Yazının devamı Madencilik Türkiye Dergisi 100. sayı 50. sayfadadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

Yazıyı interaktif dergiden okumak için tıklayın.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikMadenciler Zorlu Kış Koşullarında Yabani Hayvanlar İçin Seferber Oldu
Sonraki İçerik2021 Yılı Madencilik Sektörü İthalat ve İhracat Rakamları Açıklandı