Alkim Alkali Kimya, Konya Cihanbeyli’de bulunan tesisinin mevsim şartları nedeniyle bu yıl sodyum sülfat üretimi yapamayacağını açıkladı.

Şirket, 14 Şubat 2022 tarihi itibariyle yapılan son kontrollerde, Bolluk ve Tersakan Gölleri İşletmeleri’nde hammadde olarak kullanılan kristal sodyum sülfatın; iklimsel değişiklikler, yağışların azalması, kuraklığın artması, sıcaklıkların geçmiş dönemlere göre biraz yükselmesi ile üretim havuzlarında istenen miktarda kristallenmenin sağlanamadığını belirtti.

Sodyum sülfat üretimi yapılmayacak olan tesisin ekonomik faaliyetinin devamlılığını sağlayabilmek açısından tesiste rafine tuz üretimi yapılmasının planladığını duyuran Şirket açıklamasında, “Bilindiği gibi uzun yıllardır Tersakan Gölü’nde elde ettiğimiz 20.000 ton/yıl dolayındaki ham tuz piyasaya doğrudan satılmaktaydı. Rafine tuzun üretimi ile sodyum sülfatın üretimi birbirine çok benzeyen tesislerde yapıldığı için kısa sürede tamamlanacak olan bazı düzenlemelerden sonra sofra tuzu kalitesinde rafine tuz üretimine başlanacaktır. Böylece ham tuza göre katma değeri daha yüksek bir ürün elde edilecektir.” ifadelerini kullandı.

Karayollarında kullanımı her geçen yıl artmaya devam eden magnezyum klorür solüsyonunun daha da kaliteli olarak elde edilmesi için gereken proses desteğinin de bu dönem bu tesis ile verileceğini açıklayan Şirket, Cihanbeyli Sodyum Sülfat Tesisleri’nde bu yıl meydana gelecek olan sodyum sülfat üretim eksikliğinin Çayırhan Sodyum Sülfat Tesisleri’ndeki artan kapasite ile karşılanmasını planlıyor. Çayırhan’da 210.000 ton/yıl olan kapasitenin 2021 yılı sonunda 300.000 ton/yıla ulaştığı Şirket tarafından açıklanırken kapasite artış çalışmalarının devam ettiğini, bu kapsamda ortalama 46.000 ton/yıl olan Cihanbeyli Tesisleri’ndeki sodyum sülfat üretiminin Çayırhan’daki artan kapasite ile karşılanabileceğinin ön görüldüğünü duyurdu.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikÇayeli Bakır İşletmeleri’nin Rezervi Tükeniyor
Sonraki İçerik26. Dünya Madencilik Kongresi 2023 Yılında Avustralya’da Gerçekleştirilecek