Batarya teknolojileri geliştikçe karşımıza her gün yeni ürünler çıkıyor. Teknolojik gelişmeler konusunda özellikle önümüzdeki 10 yılda en çok konuşulacak konuların başında batarya teknolojileri gelecek gibi duruyor.
Halihazırda lityum-iyon piller hayatımızın her yerinde bulunuyorlar. Ancak bu teknolojinin limitleri herkesi sınırlandırıyor. Batarya limitlerini arttırmak konusunda dünyada önemli Ar-Ge çalışmaları yapılıyor. Bu konuda bir alternatifte alüminyumiyon piller olarak öne çıkıyor.
Lityum-iyon pillere rakip olarak Graphene Manufacturing Group (GMG) tarafından geliştirilen alüminyum-iyon teknolojisi, alana önemli kalemlerde ciddi bir ilerleme getiriyor. Bu tekrar tekrar doldurulabilir yeni nesil pil, aktarıldığı kadarıyla lityum-iyon pillere oranla tam 60 kat daha yüksek şarj hızı getiriyor.
Şimdilik geliştirilen pilin 150-160 Wh/kg enerji yoğunluğuna sahip olduğu aktarılıyor. Bunun lityum-iyon pillerden yüzde 60 oranında daha düşük olduğu belirtiliyor. Buradan direkt olarak şu anlaşılıyor. Alüminyum-iyon piller birim alanda daha az enerji depolayacak ancak çok ama çok daha hızlı şekilde doldurulabilecek. Firma burada şu örneği veriyor. Alüminyum temelli pile sahip bir akıllı telefon, sadece 1 ila 5 dakika arasında tamamen doldurulabilir.
Bu arada alüminyum temelli pil sisteminin büyük bir avantajı daha bulunuyor. O da bu çok yüksek hızdaki şarj altyapısına rağmen soğutmaya ihtiyaç duymaması. Biliyorsunuz lityumiyon piller yüksek enerji altında ciddi şekilde ısınıyor ve soğutulması gerekiyor. Bunun ortadan kalkması inanılmaz bir avantaj anlamına geliyor. Soğutma sistemi olmadığı zaman enerji yoğunluğunun düşük olması da örneğin elektrikli otomobiller için sorun yaratmayabilir. Soğutma sistemleri yerine daha fazla pil konulabilir. Bu sistem ile gelecekte sadece normal bir benzin alma süresinde 100-200 km menzil getiren otomobiller hayatımıza girebilir.
Yazının tamamı Madencilik Türkiye Dergisi 111. sayı 100-101. sayfalardadır.
Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.