Ülkemiz sondaj sektörünün büyüyen şirketlerinden birisi olan, son yıllarda gerçekleştirdikleri çalışmalarla sektörde adını sıkça duyuran, aynı zamanda yakın zamanda sondaj makinesi üretimine de başlayan Anatolia Sondaj Genel Müdürü Hasan Küçük ile yaptıkları çalışmalar ve sondaj sektörü üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

Anatolia Sondaj olarak ürettiğiniz “ANT 2500” sondaj makinesi hakkında bizi bilgilendirebilir misiniz?

Makina üretme fikri, operasyonlarımız esnasında karşılaştığımız zorlukları kolaylaştırmak amacıyla ortaya çıktı diyebilirim. Sondör kökenli olan ortaklarımız bizzat operasyonun başında bulunarak çalışmaları yerinde takip ediyorlar. Böylece işlerin daha emniyetli ve daha verimli yapılabilmesi için sahada gözlemledikleri ihtiyaçları yerinde tespit edebiliyorlar. Operatörün işini rahatlatmak için kontrol panelinin üzerinde gerekli olan düzenlemeler, makinanın sahada daha pratik hareket edebilmesi için ihtiyaç olan değişiklikler, hidrolik sistemdeki yenilikler ve en önemlisi de çalışan personelin güvenliği için gerekli olan muhafaza ve korumalar gibi tespit ettiğimiz eksiklikleri gidermek amacıyla Ankara’daki kendi fabrikamızda kendimiz için makine üretmeye başladık. Makinamıza “ANT 2500” ismini verdik. Sonrasında işi biraz daha ilerlettik ve ANT 2500 makinalarına uzaktan takip sistemleri entegre ettik. Böylece, makinadan kilometrelerce uzakta olsanız bile cep telefonunuzun ekranından, makinanın teknik durumu, delme performansı ve çalışma saatleri gibi ihtiyaç duyabileceğimiz verileri izleyebileceğimiz bir yapı oluşturduk.

Koza Altın İşletmeleri’ne 5 adet sondaj makinesi satışı gerçekleştirdiğinizi biliyoruz. Bununla ilgili ne söylemek istersiniz?

Sektörün önde gelen ve en başarılı kuruluşlarından olan Koza Altın İşletmeleri yetkililerine teşekkür ederek başlamak isterim. Makina üretimi çalışmalarımızdan kendilerine bahsettikten sonra konuya oldukça profesyonelce yaklaştılar. Makinalarımızı çalıştıkları sahalarda ziyaret ederek ANT 2500’ün performansını yerinde incelediler. Ankara’da bulunan üretim fabrikamızı ziyaret ederek üretim aşamalarını ve çalışma şartlarını incelediler. Yaptıkları değerlendirmelerin sonucunda 5 adet makina alımı için bizimde ihaleye katılma sürecimize onay verdiler. Bu süreç sonucunda kazandığımız ihale üzerine makinaları teslim ettik ve şuan aktif olarak sahada çalışmaktadılar. Anatolia Sondaj ekibine güvenerek bize bu fırsatı tanıyan Koza Altın İşletmeleri yetkililerine sizin aracılığınızla bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.

Başka firmalarla da talepleri doğrultusunda makine üretimleri yapmayı planlıyor musunuz? Bu konuda firmalara nasıl bir çağrıda bulunmak istersiniz?

Madencilik firmalarına verdiğimiz sondaj hizmetlerimiz, kendimize ait ANT 2500 makinalarımızla aktif şekilde devam etmektedir. Bu sebeple hem kendi makinalarımızın devamlılığını sağlamak hem de firmalardan gelen talepleri karşılayabilmek için makina üretim fabrikamız çalışmalarına devam etmektedir. Sondaj hizmeti verme konusundaki tecrübemiz kadar, makina üretimi konusunda da aynı özgüveni taşıdığımızı belirtmek isterim.

Ülkemiz sondaj sektörünün son durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ülkemiz madencilik yönünden oldukça zengin bir ülke. Devletimiz bunun bilincinde ve sektörün önünü açacak hamleleri yapıyor. Madencilik ülkenin geleceğinde ön plana çıkacak en önemli endüstrilerden birisi. Madenciliğin olduğu yerde sondaj kelimesi olmazsa olmaz bir terim. O yüzden, sondaj operasyonları sektörün ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde gelişmeye devam etmelidir ve edeceğine de inancım tamdır.

 

Röportajın devamı Madencilik Türkiye Dergisi’nin 114.sayısındadır.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikTürkiye’deki Krom İhracatı Yüzde Yirmi Arttı
Sonraki İçerikAgrega Madenciliği Deprem Bölgesi İstanbul’da Bitiyor Mu?