Ariana Resources Kızıltepe Projesi ile ilgili güncel bir kaynak kestirimi paylaştı. Şirket kaynak güncellemesinin Ariana Resources ve Zenit ekiplerinin 2021 yılının son bölümü ile 2022 yılının başında Kızıltepe Projesinin genelinde gerçekleştirilen önemli bir sondaj programı sonrasında oluşturulduğu bilgisini verdi.

Şirket güncel kaynak kestiriminin 2020 yılının Nisan ayında yayınlanan kaynak kestirimine kıyasla yüzde 19 artışı temsil ettiğine dikkat çekti. Güncel kaynak kestirimine göre Kızıltepe, Kepez North, Kepez West, Kızılçukur ve İvrindi projelerindeki henüz kullanılmamış toplam ölçülmüş, belirlenmiş ve potansiyel kaynak miktarı (Measured, Indicated and Inferred Resources) artış göstererek 380.000 ons altın ve 6.100.000 ons gümüş oldu.

Kızıltepe, Kepez ve Kızılçukur projelerindeki toplam görünür ve muhtemel maden rezervleri (Proven and Probable Mineral Reserves) ise 1,10 milyon ton içerisinde 2,38 g/t Au and 43,16 g/t Ag ile 80.500 ons altın ve 1.400.000 ons gümüş oldu.

Şirket Kızıltepe Projesinde 2021 yılının Aralık ayı itibari ile 1,33 milyon ton cevherin üretildiğini ve bu cevherlerin 1,03 milyon tonunun ise işlendiğini aktardı.

Ariana Resources Genel Müdürü Kerim Şener güncel kaynak kestirimi ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “2020 yılında yayınladığımız kaynak kestirimine kıyasla toplam kaynaklarda %19’luk bir artış sunan güncellenmiş kaynak kestirimi, mükemmel bir sonuç olmanın yanında Kızıltepe’de Zenit ve Ariana ekiplerinin gerçekleştirdiği 15.000 metreden fazla sondaj ve diğer ayrıntılı teknik çalışmaları içeren tam bir yıllık çalışmanın doruk noktası olma özelliği taşımaktadır.

Bu çalışma, başarılı bir şekilde altıncı yılına girdiğimiz Kızıltepe işletmesinde geriye kalan kaynağı göstermektedir. Toplam tükenen kaynağımız, uydu projelerin kaynak tahminleri de dahil olmak üzere madencilik başlamadan önceki kullanılmamış kaynağa genel olarak eşittir. Bu durum başlangıçtan bu yana kaynak miktarına eklenen yaklaşık 125.000 ons altınla, son yıllarda gerçekleştirilen keşiflerin değerini ortaya koymaktadır.

Fizibilite çalışmamızdan sonra, 2017’de operasyonların başlamasından bu yana ilk kez rezervlerimizde büyük bir güncelleme rapor ediyoruz. Bu sonuç, 8 yıllık tahmini maden ömrünün henüz 5. yılında olmasına rağmen, Kızıltepe’de fizibilite çalışmasında öngörülenden daha fazla altın üretimi gerçekleştirdiğimiz için özellikle önemlidir. Geriye kalan kaynak ve rezervlerimiz, önemli ölçüde, Arzu Güney, Arzu Kuzey, Derya’nın kalan kısımlarını ve Banu, Kepez Batı, Karakavak, Kızılçukur ve İvrindi’deki olası madencilik alanlarını içermektedir. Geçen yılın sonlarında Kepez North bölgesinden yüksek tenörlü cevher (7-8 g/t Au) üretimine ve nakliyesine başladık. Bu durumu önümüzdeki yıllarda birçok başka uydu operasyonun da tahmin etmesini bekliyoruz.

1,1 milyon tonluk güncel rezerv tonajımızın 2017 yılında işletmeye başlamadan önceki rezervlerimize eşit durumdadır. Rezervlerdeki bu artış olağanüstü bir başarıdır. Bu güncel rezervin ek olarak en az üç yıl boyunca yıllık yaklaşık 25.000 onsluk yüksek verimli altın üretimini desteklemesini ve fizibilite çalışması ile karşılaştırıldığında madenin toplam ömrünü iki katına çıkarması bekleniyor. Önümüzdeki yıllarda ilave Kaynakların Rezerve dönüştürülmesi ile Kızıltepe’deki faaliyetlerin 2026’ya kadar devam etmesini bekliyor ve planlarımızı buna göre yapıyoruz.

Ek olarak, mevcut konsept planlamaya dahil edilmeyen birkaç önemli arama hedefinin önümüzdeki birkaç yıl içinde daha fazla arama ve kaynak geliştirme çalışmasıyla kaynaklara ve rezervlere dönüştürülebileceğini düşünüyoruz.”

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikÇöpler Altın Madeni 2021’de 329.276 ons Altın Üretimi Gerçekleştirdi.
Sonraki İçerikCoğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Madencilik