Ülkemizde altın arama ve üretim faaliyetlerini sürdüren Ariana Resources, ortak oldukları Kızıltepe madeninde 30 Eylül 2020 tarihi itibari ile sona eren yılın üçüncü çeyreğine ait üretim verilerini paylaştı. Şirket tarafından paylaşılan bilgiler arasında öne çıkanlar şu şekilde oldu:

Yılın ikinci çeyreğinde 4.679 onsluk altın üretimi gerçekleştiren Ariana Resources’ın üçüncü çeyrek altın üretimi ise 5.125 ons oldu. Üçüncü çeyrekte elde edilen veriler şirketin, yılın son çeyreğine girerken 18.000 onsluk yıllık üretim öngörüsünü sabit tutmasını sağladı.

Üçüncü çeyrekte tesiste işlenen toplam cevher miktarı ortalama 2,63 g/t altın tenör ile 57.302 ton olurken açık ocak olarak işletilen maddende gerçekleştirilen kazı miktarı ise aynı dönemde ortalama 2,21 g/t tenörle 86.960 ton olarak gerçekleşti. Temmuz-Eylül aylarını kapsayan dönemde taşınan malzeme 1.190.710 ton olarak kayıtlara geçerken bu dönemde tesisteki altın kazanımı ise %94,2 oranında oldu.

Değirmen kapasitesini yıllık 400.000-500.000 tona yükseltmek için önerilen projenin planlama aşamasında olduğu da şirket tarafından paylaşılan bilgiler arasında yer aldı.

Ariana Resources Genel Müdürü Kerim Şener, yılın üçüncü çeyreğinde gerçekleştirilen işletme faaliyetleri ile ilgi şu yorumlarda bulundu: “Kızıltepe işletmesi, Önceki çeyrekte olduğu gibi bu çeyrekte de Covid-19 salgınının neden olduğu, idealden uzak sayışabilecek koşullar altında kusursuz bir şekilde faaliyetlerine devam etti. Taşınan malzeme yüksek seviyede olurken cevher işleme tesisinin performansı ortalamanın üstünde seyretmesinin yanında işletme için yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Değirmen performansı yıllığa vurulduğunda yaklaşık 230.000 tonluk seviyeye ulaştı. Bu değer fizibilite raporunda yer alan değerin %53 daha fazlasına tekabül ediyor.

En yüksek tenöre sahip “Arzu South” Ağustos ayında tamamlanmaya yaklaştı ve üretim tamamen “Arzu North” ve “Derya” bölgelerine kaydı. Bu sırada, madende ortalama performansla değirmeni yaklaşık 10 ay boyunca beslememize yetecek 160.000 tonluk stok miktarı korundu.

Şu an önümüzdeki çeyreği ve önceki modellerden daha fazla tonajda cevher içerdiği ortaya çıkan “Arzu North” sahasını daha da geliştirmeyi heyecanla bekliyoruz. Tenör miktarında beklenen düşüşe rağmen artan tonajın, devam eden yüksek değirmen performansı ile birlikte üretimin mümkün olan en yüksek seviyelerde tutulmasını sağlayacağına inancımız tam.

Buna ek olarak, ekibimiz, değirmen kapasitesinde yıllık 400.000-500.000 ton artış sağlayacak bir tesis geliştirme çalışmasına devam ediyor. Bu çalışma uydu sahalarda beklenen tenör düşüşüne rağmen birim maliyetlerin düşürülmesine yardımcı olacak. Bu önemli geliştirme projesi ile ilgili detayları uygun bir zamanda piyasalar ile paylaşacağız.”

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikÇorum’da Bir Kömür Madeninde Göçük Meydana Geldi
Sonraki İçerikTürkiye İlk Lityum Üretimini Eskişehir’deki Pilot Tesisten Gerçekleştirecek