Copyright @ Habertürk

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Artvin Çoruh Üniversitesinde, Artvin ili madencilik faaliyetlerine ilişkin bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Sivil toplum kuruluşları ve halkın yoğun ilgi gösterdiği toplantıya, Artvin Vali Yardımcısı Berker ÇIRAK, Artvin Milletvekili Faruk ÇELİK, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı BİLGİN, MAPEG Genel Müdür Yardımcısı Fatih DUMANLI, MAPEG Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Fatih PEKDEMİR, MAPEG Metalik Madenler Dairesi Başkanı Şafak OCAK ve MAPEG teknik çalışanları katıldı.

Toplantının açılışında bir sunum gerçekleştiren MAPEG Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Fatih PEKDEMİR, katılımcılara; madenlerin hayatımızdaki yeri, Türkiye madenciliğinin dünyadaki konumu, maden arama faaliyetlerinin gerçekleştirilme yöntemleri ve Artvin ili özelinde madencilik verilerini içeren bilgiler aktardı. Günümüzde maden tüketiminin refah seviyesinin bir göstergesi olduğunu belirten Pekdemir, gelişmiş ülkelerin daha fazla maden kullandığını ifade etti. Pekdemir, günlük hayatta ürünlerin yüzde 93’ünde madenlerin kullanıldığını, cep telefonu, otomobil, yenilenebilir enerji kaynakları gibi hayatın her alanında madenlere ihtiyaç duyduğunu aktardı. Türkiye’nin sanıldığı gibi zengin maden kaynaklarına sahip bir ülke olmadığını kaydeden Pekdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünyadaki metalik madenlerin sadece binde 4’ü ülkemizde yer alıyor. Kömür madenlerinin yüzde 2’si, endüstriyel madenlerin ise yüzde 2,1’i ülkemizde yer alıyor. Ülkemizde maden rezervleri az olmasına rağmen maden çeşitliliği yüksek. Dünyada ticareti yapılan 90 madenden 70’i Türkiye’de bulunuyor. Maden çeşitliliği açısından Türkiye 7. sırada. Madenciliğin Türkiye ekonomisine katkısı, gayrisafi yurt içi hasıla payı yüzde 1,2. Türkiye’de 2023 yılında madenciliğin 307 milyar lira gayri safi milli hasılaya katkısı olmuştur. Türkiye 2023 yılında 837 milyon ton maden üretimi yaptı. Bunun yüzde 70’i çimento hammaddeleri. Yüzde 5,38’i metalik madenler, yüzde 9,94’ü enerji hammaddeleri, yüzde 2’si doğal taşlar olarak karşımıza çıkıyor.”

Pekdemir, Türkiye’de en çok ihracatı yapılan madenin işlenmiş mermer olduğunu, bunu bakır, krom ve çinko cevherlerinin takip ettiğini belirterek, en fazla maden ihracatının 1,6 milyar dolarla Çin’e yapıldığını, bu ülkeyi Amerika, Bulgaristan, Hindistan ve İtalya’nın izlediğini söyledi.

Basında yer alan, Artvin’in yüzde 71’inin maden ruhsat alanı olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Pekdemir, “Artvin’de tüm arama ve işletme ruhsatlarının Artvin ilinin yüzölçümüne oranı yüzde 22,02’dir. İşletme izinli ruhsat oranı ise 1,11’dir. Doğrudan kazı yapılan alan 10 binde 7’dir. Artvin’de 39 arama, 39 işletme, toplamda da 78 maden ruhsatı bulunuyor.” dedi.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikMadenciler Konteyner Fiyatlarındaki Artışa ‘Dur’ Demek İçin Harekete Geçti
Sonraki İçerikZenit Madencilik, Pontid AŞ’nin Tamamını Devraldı