Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Balıkesir’de çeşitli temaslarda bulundu. Görüşmeler kapsamında Eti Maden Bandırma İşletmeleri’ni ziyaret eden Bayraktar, TRBOR Ar-Ge Merkezi’nde bor teknolojilerinde kaydedilen gelişmeler hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Basına açıklamalarda bulunan Bayraktar, Türkiye’nin dünya bor rezervlerinin yüzde 73’üne sahip olduğunu kaydederek, “Ancak sadece bor olarak bunu sattığımız zaman elde edeceğimiz gelirlerin bir sınırı var. Bu nedenle bor karbür katma değerli madencilik vizyonumuzun en önemli örneği.” dedi.

Bayraktar, Bandırma’daki tesiste yıllık yaklaşık bin 350 ton bor karbür üretimine ulaşıldığında ürün tonunun 35 bin doların üzerine çıkabileceğini vurgulayarak, “Savunma sanayinin, imalat sanayinin birçok alanında kullanılabilecek. Bu alandaki ithalatı önleyeceğiz. Zırh üretiminde, çelik yelek üretiminde kullanılan hammaddenin veya ara maddenin ara mamul girdisini bu sayede sağlamış olacağız.” diye konuştu.

Bayraktar, daha sonra Eti Maden Bigadiç İşletmesi’nde bulunan granül fabrikasının açılışını yaptı. Açılış töreninde konuşan Bayraktar, “Dünya bor rezervlerinin yüzde 73’üne sahip olan ülkemiz bu alanda; üretim kapasitesi, teknolojik alt yapısı, endüstriyel yetkinliği, ürün yelpazesi ve kalitesi ile dünya lideri konumundadır. Borda stratejimiz iki ayaklıdır. Bunlardan biri, bor karbür, ferrobor gibi katma değerli ürünlere yönelmek, diğeri de borun kullanım alanlarını tarım, temizlik maddeleri gibi farklı sektörlerde yaygınlaştırmaktır.

Eti Maden, bordan 2024 yılı Ağustos ayı sonu itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 36 artışla 1,6 milyon ton, tutar bazında yüzde 27 artışla 846 milyon dolar gelir elde etti. Bu sayede son 24 yılın en yüksek bor ürünleri satış rakamına ulaşmış olduk. 2024 yıl sonu itibarıyla 2,5 milyon tonluk bor satışı karşılığında 1,3 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyoruz.

Bor, bitki sağlığı ve verimli üretim için gereken ve yerine ikamesi kolay olmayan bir maden. Bitkilerin büyüyüp gelişme süreci boyunca farklı formlarda bor ürünlerine ihtiyaç duyuluyor. Bunlardan biri de bugünkü açılışımıza konu olan granül bor. Bu tesis ile gübre katkı maddesi üreterek bor ürün yelpazemizi genişletiyoruz. Fabrikamızın yıllık 35 bin ton üretim kapasitesi ile yıllık geliri yaklaşık 700 milyon lira olacak. Bu tesisimizle birlikte Eti Maden’in Bigadiç’teki toplam istihdamını bin 211’e, Balıkesir’deki toplam istihdamı da 2 bin 668’e yükseltiyoruz.” şeklinde konuştu.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikÇayırhan Termik Santrali Özelleştiriliyor
Sonraki İçerik3. Maden Kurtarma Yarışması 17 Eylül’de Başlıyor