Bir süredir gündemde olan Esan – Balya Kurşun-Çinko Madeni’nin ‘Kuzey Balya’ sahasında zorunlu olarak durdurulan faaliyetler nedeniyle müteahhit firma çalışanlarından bir bölümünün işlerini kaybetmesine ilişkin süreç konusunda Esan yönetimince çözüm odaklı adım atıldı. Müteahhit firmanın zorunlu kalarak işten çıkardığı madencilerin bir bölümü ‘Ana Balya’ operasyonunda istihdam edilecek.

Geçtiğimiz haftalarda yaşanan gelişmelere göre Kuzey Balya sahasında cevherin jeolojik yapısının, üretime devam edilmesine imkan vermediği için cevher yapısını daha iyi anlamaya yönelik, üretimi verimli ve sürdürülebilir hale getirecek araştırma-geliştirme çalışmaları tamamlanana kadar sahadaki üretime ara verilmesi kararı alınmıştı. Karar, maden sahasındaki yeraltı altyapı, hazırlık ve ilgili işleri yürüten müteahhit firmaya resmi prosedüre uygun şekilde bildirilirken müteahhit firma da personelini başka bir projede görevlendiremeyeceğini belirterek, tazminatlarını da ödemek suretiyle 195 çalışanıyla yollarını ayırma kararı almıştı.

İşten çıkarmanın ardından çeşitli eylemlerle gündeme gelen madenciler konusunda Esan, işçilerin asıl muhatabı alt yüklenici firma olsa da çözüm formülü üzerinde çalışma başlattı. Kısa sürede benimsenen formüle göre, Ana Balya’da devam eden iş süreçleri için müteahhit firma her ay 15 kişi işe aldığı için 2023’ün ilk 3 ayında işe alınacak toplam 45 kişi Kuzey Balya’da işlerini kaybedenlerden işe geri dönmek isteyenler arasından seçilecek. Bu süreçte ilk işe geri dönecekler kıdem esasına göre seçilecek. Esan ise bu süreçte çözümün bir parçası olarak garantör rolü üstlenecek.

Alınan kararın madencilerin bağlı oldukları sendika tarafından da memnuniyetle karşılandığı öğrenilirken Esan; Kuzey Balya’daki araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin bir an önce bitirilerek istihdamın eskisinden daha üst seviyelerde sağlanmasıyla üretime yeniden başlanılmasını hedeflediğinin altını çizdi.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikMaden Sektörü Görünümü (2022 Yılı İlk 10 Ay)
Sonraki İçerikDemir Çalıştayı 2022 MTA’da Gerçekleştirildi