Copyright @ Norm Haber

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Bursa’nın Orhaneli ilçesinde yapımı tamamlanan BG Ferrokrom Fabrikası’nın açılışını gerçekleştirdi. Bakan Kacır, gerçekleştirdiği açılış konuşmasında, Türkiye’yi yüksek teknoloji ve katma değerli üretimde devler ligine taşıyacaklarını vurguladı.

Ülkenin üretim ve teknoloji geliştirme altyapısını perçinlerken doğal kaynakları ekonomik kıymete dönüştürerek sanayinin ham madde ve ara malı tedarikini teminat altına almayı, ekonomik ve teknolojik bağımsızlık mücadelenin tamamlayıcısı olarak gördüklerini söyleyen Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son 22 yılda maden yatırımları için 3 bin 517 yatırım teşvik belgesi düzenledik. 752 milyar Türk lirası sabit yatırımı teşvik ettik ve 112 binden fazla nitelikli istihdamın önünü açtık. Enerji bağımsızlığımızda önemli bir sayfa açan Karadeniz gazının vatandaşımıza ulaşması için Zonguldak ve Sakarya Gaz Sahası’nda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından gerçekleştirilen yatırımlara proje bazlı devlet desteği sunduk. Nadir toprak elementlerinin geri kazanımı, test ve analizi için önemli altyapıları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Tunceli’de inşa ediyoruz. Hedefimiz, yer üstüne çıkardığımız zenginliklerimizi nitelikli yatırımlar aracılığıyla katma değere dönüştürmek. Halihazırda metalürji, kimya ve refrakter sanayinin öncelikli girdileri arasında yer alan krom, rezervlerimizin ölçeği ve kalitesi açısından dünyada en üst sıralarda olduğumuz bir cevher. Kromun kıymetlendirilerek yüksek kalite ferrokroma dönüştürülmesi, özellikle otomotiv, havacılık, savunma ve denizcilik gibi ülkemizin halihazırda güçlü üretim altyapısına sahip olduğu pek çok sektörün AR-GE ve üretim kapasitesinde kritik role sahip.”

Orhaneli’deki bu fabrikanın yıllık 60 bin ton yüksek karbonlu ferrokrom üretim kapasitesine sahip olduğu bilgisini veren Kacır, tesisin Türkiye sanayisinin alaşımlı çelik üretiminde ihtiyaç duyduğu yüksek karbonlu ferrokromu temin edeceğini ve aynı zamanda Türkiye’yi dünya ferrokrom pazarında bir üst lige taşıyacağını belirtti.

Fabrikanın yapay zeka temelli üretim modeli, karbon ayak izi azaltıcı uygulamaları, son teknoloji ve çevreci üretim prosesi, tesisin elektrik ihtiyacının yüzde 50’sini karşılayacak 80 megavatlık güneş enerjisi santraliyle ‘Yeşil Ve Dijital Dönüşüm Vizyonunu’ en güçlü şekilde yansıttığına belirten Kacır, “Ülkemizin üretim ve ihracat gücüne önemli katkı sağlayacak bu tesise, bizler de Sayın Cumhurbaşkanı’mızın kararıyla proje bazlı yatırım teşviki sunduk. Türkiye’nin stratejik ihtiyaçlarına cevap veren bu tesisin ardından sanayimiz için kritik önemi haiz ve ferrokrom üretim altyapımızla entegre bir paslanmaz çelik üretimi yatırımının ülkemize kazandırılması artık hep birlikte öncelikli bir hedefimiz. Bunu da inşallah hep beraber başaracağız. Sanayileşme tarihimizde yeni bir sayfa açacak bu yatırımı da ülkemize kazandırmakta kararlıyız.” ifadelerini kullandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, müteşebbisleri cesaretlendirerek, üretimin kalbi tesisleri her daim destekleyerek, ülkenin dört bir yanında kalkınma hareketinin öncüsü olmayı sürdüreceklerini anlatan Kacır, açılışı gerçekleştirilen tesisin bugünün temellerini sağlamlaştırarak yarınlara daha güçlü ve bağımsız ulaşma kararlılığının simgesi olduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmasının ardından fabrikanın açılış kurdelesi kesilirken, Kacır ve beraberindeki heyet fabrikayı gezdi.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikSanayi ve Teknoloji Bakanlığı Öncelikli Ürün Listesine Belirlediği Kritik Hammaddeleri Ekledi
Sonraki İçerikEBRD Junior Mining Programme (JUMP) Yayınlandı