Çanakkale Madenciler Derneği (ÇAMAD) tarafından organize edilen Çanakkale Maden Sektör Buluşması, “Güçlü Madencilik, Güçlü Çanakkale” mottosuyla Çanakkale Ticaret Borsası toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Etkinlik, Türkiye Madenciler Derneği’nin tanıtım videosunun izlenmesinin ardından açılış konuşmalarıyla başladı. Agrega Üreticiler Birliği (AGÜB) Başkanı Temel Yaz, madencilik sektörünün kamuoyunda yanlış algılandığını ifade ederek bu algının kırılması için diyaloğun şart olduğunu söyledi. “Bizler deprem kuşağında yer alan bir ülkede yaşıyoruz. Madenciliğin bu kadar önemli olduğu bir ortamda agrega ve diğer madencilerinde Türkiye için çok önemli. Sektörümüz üzerindeki algı sorununu kırmak zorundayız. Acaba bizim konuştuklarımız bu salonlarda mı kalıyor? Türkiye ormanlarının sadece binde 3’ünde yapılan madenciliğin nasıl oluyor da kamuoyunda çevreye çok zarar veren bir iş kolu olduğunu anlamak mümkün değil. Bu algıyı yıkmak için bu toplantıları yapıyoruz. Diyalog içerisinde olduğumuzda tüm sorunları çözebileceğimizi ve cari açığımızın da değerli madenlerle kapatılabileceğini biliyoruz. Kamuoyuna yanlış akseden, yanlış bilinen bu kötü algıyı özel sektör ve devletle beraber kırabileceğimize inanıyorum.” dedi.
Çanakkale Madenciler Derneği Yönetim Kurulu başkanı Mehmet Naci Tülek ise yaptığı konuşmada, “Güçlü Madencilik ve Güçlü Çanakkale sloganı ile bir aradayız. Bu buluşmanın bölgesel kalkınmaya, sektörel gelişmeye ve sürdürebilir bir gelecek inşa etmeye katkı sağlayacağına inanıyorum. Madencilik sektörü dünya ekonomisinin temel taşlarından birisidir. Hem sanayinin hem de teknolojinin gelişmesine öncülük eden bu sektör kaynakların doğru kullanımıyla ülkelerin kalkınmasına da büyük katkılar sunmaktadır.” dedi.
Madencilik sektörünün dünya için önemine dikkat çeken Tülek, “Türkiye’nin doğal kaynakları stratejik bir öneme sahiptir ve bu kaynakların işlenmesi sadece yerel ekonomiyi değil, küresel piyasaları da etkilemektedir. Çanakkale, tarihsel mirası ve stratejik konumunun yanı sıra zengin yer altı kaynakları ile de dikkat çeken bir bölgedir. Burada yürütülen madencilik faaliyetleri bölge ekonomisinin önemli bir yapı taşı olmasının yanı sıra istihdam yaratma, çevresel sorumluluk ve toplumsal kalkınma gibi kritik alanlarda da etkili olmaktadır.” şeklinde konuştu.
Maden sektör buluşmasının önemine dikkat çeken Tülek; “Bu buluşma madenciliğin sadece kazanç sağlama değil, toplum ve çevre odaklı bir gelişim modeli sunan bir sektörel dönüşümünü savunan bir platformdur. Maden sektöründe önde gelen paydaşlar, uzmanlar ve karar alıcılar ile bir aradayız. Hepimizin ortak amacı daha güçlü bir Çanakkale ve daha güçlü bir Türkiye için madencilik sektörünü bir adım daha ileriye taşımaktır. Bu doğrultuda fikir alışverişi yaparak, birlikte çalışarak büyük bir başarıya imza atacağımıza olan inancımızı yenilemek istiyorum. Hep birlikte güçlü madencilik ve güçlü Çanakkale için atacağımız adımların heyecanı içerisindeyiz.” ifadelerini kullandı.
Çanakkale Aynalı Pazar web sitesinde yer alan habere göre konuşmaların ardından, Türkiye’de Madencilik Ruhsat ve İzin Süreçleri, Yerli Kaynakların Değerlendirilmesiyle Cari Açığın Azaltılmasına Katkılar, İş Sağlığı ve Güvenliği Perspektifinden Türkiye’de Madencilik, Çanakkale’nin Maden Potansiyeli, Çevre ve Sürdürülebilirlik Yaklaşımları ve Madenciliğin Yerel Ekonomiye ve İstihdama Katkısı gibi konuların öne çıkartıldığı paneller gerçekleştirildi.