Çayeli Bakır İşletmeleri Genel Müdürü Murat Güreşçi, şu an işletilmekte olan madenin 300 metre güneyinde 3 milyon tonluk yeni cevher keşfettiklerini ve bu sayede Çayeli Bakır’ın kapanış konusunu gündemlerinden çıkardıklarını söyledi.

Güreşçi, gerçekleştirdikleri yeni keşifle ilgili sözlerini şöyle sürdürdü: “Bana en çok sorulan sorulardan bir tanesi ‘Madeni ne zaman kapatacaksınız?’ yönündeydi. Bununla ilgili güzel bir haber vermek istiyorum. Madenin kapanış konusunu şu anda gündemimizden çıkardık. 3 yıl önce şöyle bir karar verdik. Bu maden kapanışa doğru yaklaşıyor. Gerçek potansiyeli bu mudur madenin. Acaba aramada bir eksikliğimiz var mı, yeni bir şey bulma ihtimalimiz var mı? Bütün çalışmaları tekrar değerlendirdik ve uygulamadığımız birkaç tekniği de uyguladık. Ve bir mineralizasyon, bir cevherleşme tespit ettik. Mevcut madenimizin 300 metre güneyinde. 2021 yılında sondajlara başlamıştık, sondajlar olumlu gitti. Geçen yıl da sondajlar olumlu gitti ve şu anda Çayeli Bakır’ın ömrünü biraz daha uzatacak bir cevher kütlesi bulmuş durumdayız. Bu cevher kütlesi Çayeli Bakır’ın toplam kütlesine oranla küçük kalıyor. Çayeli Bakır’ın toplam cevher kütlesi 30 milyon cevher kütlesidir. Bu bulduğumuz 3 milyon tonluk bir cevher kütlesidir. Fakat madenin rezervinin azalmış olmasından dolayı bizim için önemli bir cevherdir. Şu anda hem yer üstünde hem de yer altında sondajlarımız devam ediyor. Bu cevher kütlesinin biraz daha büyüyeceğini umuyoruz. Şu anda madenin kapanış konusu gündemimizden çıkmış durumda. Biz kazasız emniyetli bir şekilde Çayeli Bakır’ın değerleriyle üretmeye, topluma katkı vermeye devam etmeyi planlıyoruz. Umarım böyle devam ederiz.”

2023 yılını da değerlendiren Güreşçi, geçen seneyi kayıp zamanlı bir kaza yaşamadan atlattıklarını, 800 bin ton ham cevher işlediklerini ve Rize Limanı’ndan ihraç ettiklerini belirterek, Çayeli Bakır’ın 2023 yılı faaliyetleri hakkında bilgi verdiği konuşmasında şunları söyledi: “Bir maden şirketi için en önemli konulardan bir tanesi biz geçen seneyi kayıp zamanlı bir kaza yaşamadan atlattık. Çevresel bir olay, kaza yaşamadık. Çok şükür. Bununla birlikte 800 bin ton ham cevher yer altından çıkardık, işledik, konsantre haline getirdik ve Rize Limanından ihraç ettik. Geçen senenin en üzücü olaylarından bir tanesi 6 Şubat depremleri idi. Biz Çayeli Bakır olarak Kahramanmaraş merkezli depremlerde Rize Valiliği ile iş birliği içerisinde ciddi bir reaksiyon gösterdik. Maraş Trabzon Caddesine ulaşan ilk ekiplerden bir tanesi Çayeli Bakır’ın kurtarma ekipleriydi. 40’tan fazla maden kurtarıcımızla beraber yaklaşık 2 hafta ciddi emek sarfettik Kahramanmaraş’ta. 16 vatandaşımızı canlı çıkardık binaların altından. 100’den fazla vatandaşımızı da ailelerine teslim ettik. Anlatması kolay değil ama geçen sene yapıp da gurur duyduğumuz şeylerden biriydi. Rize Valiliği ve AFAD ile iş birliğimiz devam ediyor. İnşallah böyle bir şey daha yaşamayız ama yaşarsak daha tecrübeli daha donanımlı olacağız müdahale konusunda.”

Sosyal sorumluluk projelerine de değinen Güreşçi, temel madencilik eğitimi projesiyle yöredeki işsiz gençlere eğitim verdiklerini ve bu eğitimlerin yüzde 80’inden fazlasının iş bulduğunu kaydederek, “Üretim dışında bazı sosyal sorumluluk projelerimiz var ve devam eden projelerimiz de mevcut. Bunlardan bir tanesi temel madencilik eğitimi projemiz. Bu projemizle yöredeki işsiz arkadaşlarımızı alıyoruz belli bir teorik ve pratik eğitim kapsamında yaklaşık 9 ay 1 sene süren bir eğitime sokuyoruz ve eğitimi başarıyla tamamlayanlara sertifika veriyoruz. Bu arkadaşlarımız 9 ay sonra bir madende çalışabilecek hale getiriyoruz. Bu zamana kadar sağlamış olduğumuz istihdam dışında Çayeli Bakır’da 500’den fazla çalışanımız var. 150’den fazla yöredeki gencimize eğitim verdik ve 600 sertifika verdik toplamda. Bu arkadaşlarımızdan yüzde 80’inden fazlası iş buldu. Kimisi bizim madenimizde kimisi başka madenlerde. Bu eğitim programına bu yılda devam edeceğiz. Madenli Beldesindeki okuyan arkadaşlarımıza burs veriyoruz ve buna devam ediyoruz. Bu zamana kadar 700’den fazla öğrencimize burs vermişiz Çayeli Bakır olarak. Yine yöredeki komşularımızla beraber yürüttüğümüz arıcılık projesi devam ediyor. Bu zamana kadar destek olduğumuz kooperatif proje başladıktan itibaren 60 ton bal üretti. Bunlarda sosyal sorumluluk projelerimizden bazıları.” şeklinde konuştu.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikAlparslan Bayraktar: “NTE Üretebilen 5 Ülkeden Biri Olmayı Hedefliyoruz”
Sonraki İçerikMadencilik Türkiye Dergisi’nin 116. Sayısı Çıktı