Kanadalı First Quantum Minerals firmasının sahibi olduğu Çayeli Bakır İşletmeleri’nin Genel Müdürü Murat Güreşçi, 1983’ten bu yana işletilen Çayeli bakır madeninde rezervin artık sonuna gelinmek üzere olduğunu açıkladı. İşletmeye başlandığında 30 milyon ton rezerv olduğunu, şu anda bunun 28 milyon tonunu tükettiklerini aktaran Güreşçi, sahada yaklaşık 2 milyon ton rezerv kaldığının altını çizdi.

2021 yılında 800 bin ton cevher çıkardıklarını belirten Güreşçi, “Cevher azaldığı için küçülüyoruz. 2022 yılı için 640 bin ton, 2023 yılı için ise 500 bin ton cevher hedefliyoruz. Randımanımızda sıkıntı yok. Rezerv artık çok azaldı. Geçen yıl 10 bin metre sondaj yaptık ve işletme ömrünü 6 ay uzattık ama bu süre az” dedi.

Bölgede düşük tenörlü rezervleri çıkartmaya devam ettiklerini aktaran Güreşçi, madencilik anlamında küçüldüklerini ancak çalışmaların devam ettiğini belirtti. Güreşçi, sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Madenin ömrünü artırabilmek için çalışmalarımız sürüyor. Rize’ye 300-350 kilometrelik çapta tesise getirip işleyebileceğimiz maden araştırmalarımız sürüyor. Tesisimizin kapasitesinin yarısını kullanıyoruz. Erzurum’da bir firma ile görüşüyoruz. Onların çıkardığı rezervi kamyonlarla buraya getireceğiz, tesiste işleyeceğiz. Tortum’da bulunan bir şirket… Başka şirketler de cevher işletmesi için müracaat ediyor.”

First Quantum Minerals firmasının Türkiye’de kendini güvende hissettiğini dile getiren Güreşçi, “Firma olarak Hakkari’nin Çukurca ilçesinde sondaj yapıyoruz. Hakkari Çukurca denilince insanın aklına zor şartlar geliyor. Kanadalı yatırımcılar şirkete ve çalışanlara güvendiği için yatırımları devam ettirmek istiyor. Türkiye’ye ve içinde bulunduğu duruma da güveniyorlar. Sadece Hakkari değil, her bölgede maden aramaya devam ediyoruz. Arama aşamasında, fizibilite ve bakır sahalarında çalışmalar devam ediyor.” şeklinde konuştu.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikElazığlılar, Keşfedilen Polimetal Sahasının İşletmesine Talip!
Sonraki İçerikAlkim Alkali Kimya’nın Cihanbeyli’deki Tesisinde Sodyum Sülfat Üretimi Yapılamayacak