Cebeci bölgesinde yer alan taş ocaklarının iş güvenliği ve çevre açısından oluşturduğu riskleri önlemek adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Sultangazi Belediyesi ortak bir projeye imza attı. Cebeci taş ocakları rehabilitasyon Projesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın katılımı ile Sultangazi’de tanıtıldı. Düzenlenen törene Bakan Albayrak ile birlikte İstanbul Valisi Vasip Şahin, AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Sultangazi İlçe Kaymakamı Uğur Kalkar, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay ve AK Parti Sultangazi İlçe Başkanı Av.Abdurrahman Dursun katıldı.
İstanbul ve Sultangazi’nin büyümesi ile birlikte taş ocaklarının şehirle sırt sırta kaldığını vurgulayan Bakan Albayrak yapılacak olan projenin Sultangazi’yi çok rahatlatacağını ifade etti. Birbirine çok yakın ya da bitişik konumda bulunan ruhsatlarda iş güvenliği ve çevre ile ilgili birçok sorun yaşandığını belirten Berat Albayrak bu konularda yaşanabilecek her türlü tehdide sıfır tolerans prensibi ile baktıklarını vurguladı. İki yıldır bu konu hakkında titizlikle çalıştıklarını ifade eden Berat Albayrak bundan sonraki dönem ile ilgili şu bilgileri verdi: “Bu bir günlük bir iş değildi. 10 yıllar süren bu sorunu 2 yıllık titiz bir çalışma sonucunda bugün hayata geçiriyoruz. Haftaya ihale süreci başlayacak. Buradaki tesislerden çıkan toz 40 metre yüksekliğe kadar çıkıyor. Bu çevre kirliliğine neden olan ciddi bir toz ve karbondioksit salınımı demek. Sultangazi’ye bu yakışır mı? Hayır. 60 metrelik patlama delikleriyle taş savrulması, yüksek titreşim, gürültü ve hava şoku gibi tehlikelere neden oluyor. Siz yaşıyorsunuz bunları. İşte bu durum haliyle sizleri olumsuz bir şekilde etkiliyor. Bu kaynaklar bölge için zenginlik demek istihdam demek bölgenin gelişmesi demek. O zaman burayı bizim rehabilite etmemiz, çevreye zarar vermeyen Sultangazi’yi rahatsız etmeyen bir model oluşturmak gerektiğine karar verdik.”
İstanbul Valisi Vasip Şahin, taş ocakları ve taş ocaklarının çıkardığı toz sorununun kısa vadede çözüme ulaştırılacağını belirtirken, uzun vadede ise bu sorunun tamamen ortadan kaldırılması adına çok ciddi adımların atılacağını ifade etti. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Vali Şahin şu cümleleri kullandı: “Sayın Bakanımız ve Müsteşarımızın iştirakiyle bu konuyla ilgili toplantılar gerçekleştirdik. Sonunda konunun hem mevzuat, teknik ve hem de ticari boyutunu ele aldık. Mevzuat boyutu itibariyle bu konuyu çözebilecek ciddi bir değişiklik, Sayın Bakanımızın talimatıyla, bakanlığımız tarafından yapıldı ve dolayısıyla hukuki alt yapısı oluşturuldu. Daha sonra diğer teknik boyutu itibariyle de bir profesör hocamız, bu konunun koordinasyonunu üstlenerek İBB, Bölgesel İnsan Kaynakları Merkezi (BİGEM) ve diğer paydaş şirketlerle bu konuyu konuştu, tartıştı ve sonunda Bakanımızın onay ve talimatıyla, sizin huzurlarınıza takdim edilen proje hazırlanmış oldu.”
Yaptığı konuşmada uzun süredir Başakşehir’de oturduğunu belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal Sultangazi’de yalanan soruna 1977 yılından itibaren tanıklık ettiğini belirtti ve en başından beri desteğini altıkları Berat Albayrak ile birlikte hazırladıkları proje ile ilgili şu bilgileri paylaştı: “Toz ve gürültü problemini çözmek adına önemli bir kamulaştırma meselesi var ve onları hallediyoruz. Yerleşim birimiyle araya, 40 metrelik devasa bir set oluşturuyoruz. Bu set, topraktan toz bulutlarının aşamayacağı şekilde bir set oluşturması, aynı zamanda üzerinin ağaçlandırılmasıdır. Yine toz bulutlarının kalkmaması adına da aşağıdaki tedbirlerin alınmasıdır. Araçlara yükleme yapılırken iş makineleriyle değil de banklar üzerinden yüklemelerin yapılmasıdır. Toz bulutunu azaltmaya yönelik bütün tedbirlerin alınması gerekiyordu, bunların hepsini yapıyoruz. Geriye araçların verdiği sıkıntı kalıyor bu konuda da araçlar, hiçbir şekilde Sultangazi’nin içerisine girmeden nasıl gelip–gidebilir? konusunu düşündük ve projelendirmesini yaptık. Yaklaşık 12 kilometre uzunluğunda bir ara yol yapıyoruz.”
Uysal, yapılacak yolun ağaçlandırılacağı ve sesin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınacağı bilgisini paylaşarak, “Bu yol için 760 milyon Türk Lirası yatırım yapmamız gerekiyor ve Büyükşehir olarak bunu üstlendik. İnşallah Temmuz ayı itibariyle başlayacağız ve hem yeni yol yapmayı hem de toz bulutunun geçişini engelleyecek olan tepenin oluşturulmasını, yeşillendirilmesini yıl sonuna kadar çözmüş olacağız.”
Cebeci Taş Ocakları Rehabilitasyon Projesi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Sultangazi Belediyesiyle yaptığı çalışma ile Cebeci maden bölgesinde bitişik taş ocakları için birleştirme kararı aldı. Mevcut ocakların çevreye daha duyarlı ve uzun ömürlü olarak çalışabilmesi için havza madenciliğine yönelik açık ocak tasarımı yapıldı. Cebeci taş ocaklarının ilçeye olan olumsuz etkilerine en aza indirmek adına maden sahasını çevreleyecek şekilde yapay yeşil tepe (sütre) ve maden servis yolları yapılacak. Sütre yapısı ve çevresinde uygun olan maden sahası alanlarına ve atıl konuma düşecek alanlara mevcut orman yapısına uygun ağaçlandırma amaçlı peyzaj projeleri hayata geçirilecek.
Çalışma kapsamında sütre imalatı ve yapımı devam eden Kuzey Marmara Otoyolu’nun Hasdal-Habibler bağlantısı aynı zamanda bitmesi ön görülüyor. Bu sayede imalat tamamlandıktan sonra ocakların Cebeci Köyü içine ve Cebeci Mahallesi Selçuklu Bulvarına direk olarak çıkışları engellenmiş olacak. Kuzey Marmara Otoyolu’nun Hasdal-Habibler Bağlantısı’nda yapılacak olan trompet kavşak sayesinde maden sahasından çıkacak olan araçların tamamı otoyol üzerinden ulaşımlarını sağlanacak ve araçların mahaller içerisinden geçişleri önlenmiş olacak.
Sütre yapısının oluşması ve maden bölgesini projelendiren çalışmaya başlanması için mevcut Cebeci Köyü yolu iptal edilecek. Bu kapsamda sütre yapısının doğusu ve batısındaki yerleşimler, mevcut orman yolları ve Cebeci Köyü ulaşımı için kullanılmak üzere 15 metre genişliğinde ve 1.1050 metre uzunluğunda iki yeni yol yapılacak. Kuzey Marmara Otoyolu’nun Hasdal-Habibler bağlantısı kavşağının tamamlanması sonrası sütre yapısında Gazi Mahallesi-Cebeci Köyü arası tamamlanması halinde maden sahasından şehre çıkışlar tamamen önlenmiş olacak. Bu sayede kamyonlar şehirden hızlı bir şekilde uzaklaştırılacak. Bu noktada ilk etapta 2.675 metre uzunluğundaki Gazi Mahallesi-Cebeci Köyü arası ve paralel sütre yapısı tamamlandıktan sonra maden sahalarından çıkışlar mevcut kuşaklama yolundan şalt sahasına yönlendirilip oradan Kuzey Marmara Otoyolu’na bağlanacaklar.