Türkiye ihracatının lokomotifleri arasında olan demir-çelik sektörü, artan enerji ve ham madde fiyatlarından etkilenerek durgunluk dönemine girdi. Çelikhanelerin 2021 yılı kapasite kullanım oranının yüzde 85 olduğunu hatırlatan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, bu oranın 2022 yılı itibariyle yüzde 51’e düştüğünü söyledi.

Enerji fiyatlarının son 6 ayda çok yükseldiğini ve diğer ülkeler ile rekabet edilemez duruma geldiklerini belirten Ertan, “Rusya, Uzak Doğu ve Hindistan’a petrol ürünlerini ve kömür cevher gibi demir çelik sektörünün ana girdi ham maddelerini sübvansiyonlu olarak satıyor. Ancak Türkiye’ye olan yarı mamül satışları sübvansiyonlu olarak yapılmıyor. Türk demir-çelik sektörü son 3 ay içinde çok zorlanmaya başladı. Demir-çelik sanayisinin diğer ülkeler ile rekabet edebilmesi için enerji girdilerinde sübvansiyona ihtiyaç var.” dedi.

Ticaret Gazetesi’nde Yağmur Öngün imzalı habere göre demir-çelik sektörünün 2021’in devamı olarak 2022 yılının Haziran ayına kadar iyi bir performans gösterdiklerini belirten Ertan, “2022’nin Mayıs sonu Haziran başından itibaren bu performans hızla düşmeye başladı. Bunun başlıca sebeplerinden biri Ukrayna-Rusya savaşından sonra ham madde fiyatlarının çok yükselmesi oldu.  Ayrıca Rusya, ham madde girdimiz olan hurdanın ton başına 200 euro ihracat vergisi koyuyor. Bu nedenlerden dolayı son 6 ay içinde Hindistan ve Çin’den yoğun ithal girdilerimiz olmaya başladı. Ucuz ham madde girdileri avantaj sağlayan bu ülkeler hem Türkiye pazarında hem de Türkiye’nin ihracat pazarlarında önümüze geçmeye ve rekabetçi olmaya başladılar. Bunun üzerine Amerika’daki ekstra vergiler, Avrupa Birliği’nin koyduğu damping vergileri de eklenince daha çok zorlanmaya başladık.” diye konuştu.

Uzak Doğu ülkelerin enerji maliyetlerinin Türkiye’den daha düşük olduğunu ve bu nedenle rekabet edemediklerini aktaran Ertan, şu sözlere yer verdi: “Türkiye demir-çelik sektörü yılbaşında dünyada 7’nci büyük üretici olarak seçildi.  Şu anda 8’inciliğe geriledi. Ayrıca Türkiye’nin 55 milyon ton sıvı ham çelik kapasitesi var. Bu yıl dahil önümüzdeki 3 yıl içinde sıvı ham çelik kapasitesini 15 milyon ton daha artıracak. Yaklaşık 70 milyon ton olacak. Bu bizim açımızdan önemli bir durum.”

Ege Demir ve Demirdışı İhracatına ilişkin 2021-2022 yılı değerlendirmesinde bulunan Ertan, “2021 yılında 2 milyar 234 milyon dolar ihracat yaptık. 2022 yılı inişli çıkışlı olmasına rağmen bu 2021 yılındaki ihracat rakamlarımızı biraz daha artırarak 2022 yılında da 2 milyar 564 milyon dolar ihracat yaptık. Hemen hemen dünyanın her yerine ihracat yapabilecek kapasitedeyiz. Başlıca ana pazarımız Avrupa Birliği. Amerika, Kanada, Güney Amerika ve İsrail ülkelerine de ihracat yapıyoruz. Ancak 2021 yılında Uzak Doğu’ya iyi satışlar yapmamıza rağmen, 2022 yılında Uzak Doğu’ya pek ihracat gerçekleştiremedik.” dedi.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerik2022 Kasım Ayı Linyit ve Taşkömürü Üretim Rakamları Belli Oldu
Sonraki İçerikSöğüt Altın Madeni’nin Açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Gerçekleştirdi