Çimento üreticileri, özellikle çimento öğütme sistemi operatörleri için klinkerin ve katkı maddelerinin kimyasal bileşimi, besleme malzemesinin nemi, besleme malzemesi ve son ürünün tane boyu gibi birçok değişken, oldukça önem arz etmektedir. Ayrıca çimento öğütme işlemi, yüksek enerji girdisi gerektirmekte ve bu enerjinin maliyeti de üretim maliyetleri içinde önemli bir yer tutmaktadır.

Bu nedenle, verimli bir değirmen operasyonu, değişen çalışma koşullarına göre sürekli optimize edilmelidir. Son ürün olan çimentonun tane boyu dağılımının ölçülmesi ve kontrol edilmesi, istenen ürün performansını mümkün olan en düşük üretim maliyetiyle elde etmek için oldukça önemlidir.

Tane boyut dağılımı ve spesifik yüzey alanı, çimento performansı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Spesifik yüzey alanını ölçmek için Blaine testi kullanılır. Bununla birlikte, Blaine testinin bazı dezavantajları bulunmaktadır.

• Blaine değeri, yalnızca spesifik yüzey alanının bir göstergesidir.
• Aynı Blaine değerine sahip ürünler, farklı performans özellikleri gösterebilir.
• Blaine ölçümlerinin doğruluğu, ürün boyutu küçüldükçe düşebilir.
• Gerçek zamanlı ölçüm yapmak mümkün değildir. Örnekleme sıklığına bağlı olarak, çıkan sonuçlara göre, operasyon, ancak 60 ile 120 dakika geriden ayarlanabilmektedir.

Yazının tamamı Madencilik Türkiye Dergisi 113. sayı 56-58. sayfalardadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikYılmaz Proses (YPT) Nereye Koşuyor?
Sonraki İçerikSoyer: “Ne kaybedecek ormanımız, ne de kaderine terk edilecek ekonomimiz var”
Volkan Okyay
Yazı İşleri Müdürü - Maden Mühendisi / İş Güvenliği Uzmanı / Madencilik Türkiye Dergisi / Maden Mühendisleri Mesleki Gelişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi