Endüstriyel dökme malzeme işlemede dünya lideri olan Martin Engineering, güçlü ve kompakt hava şoku teknolojisiyle tıkanma ve aksama süresi yaşayan bir cevher madeninin malzeme akışını iyileştirmesine yardımcı oldu.

Martin Engineering, hava şoklarını madeninin rafine etme prosesindeki nemli tozlar bulunan bir şuta montajlandı. Hava şokları tıkanmaları azalttı ve malzemenin akışını kolaylaştırdı. Sonuç, geliştirilmiş güvenlik, azaltılmış işçilik, daha fazla üretim, daha az arıza süresi ve mevcut çözümlere göre işletme maliyetinde %100 tasarruf oldu.

Güvenlik her işletme için her zaman en önemli önceliktir. Tıkanma ve aksama süresi yaşandığında ekipler sorunu çözmek için doğal olarak harekete geçer. Bu iş güvenliği riskini artırır.

Ancak daha güvenli ve uzun vadeli bir çözüm mevcuttur.

Uygulama yapılan maden birincil nikel madeni olup, dünyanın toplam nikel üretiminin %1,5’ini üretmektedir. Şirket, yer altı nikel-bakır madeninden yaklaşık 2.000 mt/pd çıkarıyor. Madenden çıkan cevher fabrikaya taşınmadan önce üstü kapalı bir tesiste depolanıyor. Eski bir demir cevheri işleme tesisi olan tesisin üç aşamalı kırma devresi, malzemeyi 3/8 inç oranında ufaltıyor, ardından tek kademeli bir bilyalı değirmen onu daha da öğüterek kum haline getiriyor ve malzeme burada bir bulamaç haline geliyor.

Yazının tamamı Madencilik Türkiye Dergisi 108. sayı 50-52. sayfalardadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikDünya Çimento Birliği: “2023 Yılı Çimento Sektörü İçin Zor Bir Yıl Olacak”
Sonraki İçerikMadencilik Sektöründe Laboratuvar Otomasyon Yazılımı (LIMS)