Geçtiğimiz Temmuz ayında son iki yılın en düşük seviyelerine gerileyen krom fiyatlarında dalgalı seyir devam ediyor. Bu dönemde Güney Afrika tarafından gerçekleştirilen krom satışlarında fiyatların düşmesi nedeni ile Türkiye’de krom fiyatlarında istediği seviyeyi koruyamadı ve fiyatları düşürmek zorunda kaldı. Kasım ayı itibari ile Türkiye’den gerçekleştirilen %46 – 48’lik krom konsantresi fiyatı düşüş göstererek ton başına 215 -220 dolar, %40-42’lik parça krom cevheri fiyatı ise düşerek ton başına 195 – 200 dolar oldu. %38 – 40’lık parça krom cevheri satış fiyatı 180- 185 dolar olurken %36 – 38’lik parça krom cevheri fiyatı ise 165-170 dolar aralığında gerçekleşti. Türkiye’den gerçekleştirilen krom cevheri sevkiyatlarının düşük tenörlü parça krom cevherine yoğunlaştığı görülürken Türk ihracatçıların mevcut düşük fiyatlar üzerinden yüksek tenörlü krom satışı gerçekleştirmek istemedikleri ifade edildi. Yüksek tenörlü krom satışlarında Türk satıcıların talep ettikleri fiyatlarda kesintiye gitmelerine rağmen Çinli krom ithalatçılarının çok daha düşük fiyat talebinde bulunmaları nedeni ile tarafların anlaşmakta zorluk çektikleri belirtildi.

Çin’in düşük fiyat vermesindeki bir diğer unsurun ise ülkenin krom stoklarının 3 milyon tonu aşkın seviyelere yükselmesi olduğu belirtildi. Çin’in krom cevheri ithalatı 2019 yılının ilk dokuz ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla artış göstererek 11 milyon tondan 11,4 milyon tona yükseldi. Bu dönem içerisinde Çinli alıcıların krom stoklarını arttırması ile Nisan ayında düşüşe geçen krom fiyatları Temmuz ayında geçtiğimiz iki yılın en düşük seviyelerine geriledi. Çin’in stoklarında yaşanan bu artış piyasalarda ki hareketliliğin azalmasına yol açarken Türk üreticileri de yakından ilgilendiren küresel krom fiyatlarında da düşüş yaşanmasına neden oldu.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikHayatımız Maden Çalıştayı’nın Üçüncüsü İzmir’de Gerçekleştirilecek
Sonraki İçerikKümaş Manyezit Rehabilitasyon Çalışmaları Kapsamında 5.000 Adet Fidan Dikecek