Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) her türlü coğrafi bilginin etkin olarak kullanıldığı, depolandığı, güncellendiği, analizlerinin yapıldığı ve sonuç ürün olarak haritaların sunulduğu çok yönlü bir sistemdir. Bilgi sistemleri oluşturmanın ve kullanmanın temel amacı, eldeki veriler ile bir veri tabanı oluşturup, bu veri tabanlarında ilgili bilgilerin saklanması, analiz edilmesi ve kullanıcının istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda depolanmasıdır.

CBS alanında yapılmış çalışmalar ilk olarak, 1832 yılında Charles Picquet’ in Paris’in 48 ilçesinde kolera salgınını haritalamasıyla başlamıştır. Daha sonra 1854 yılında, John Snow (İngiliz Doktor), İngiltere’ de kolera ölümlerini göstermek ve salgının önüne geçmek için haritalama çalışmaları yapmıştır. 1963 yılında Kanadalı Roger Tomlison, Kanada’nın ulusal arazi kullanım yönteminin programına başlamak için bilgisayar kullandı ve bu sisteme “Coğrafi Bilgi Sistemleri” adı verildi. Coğrafi bilgi sistemleri ve Teknolojileri, Türkiye pazarına 1990’lı yıllarda girmeye başlamıştır.

Başlıca CBS Kullanım alanları; haritacılık, ulaşım planlaması, şehir planlama ve yönetimi, trafik yönetimi, su ve kanalizasyon dağıtım şebeke yönetimi, madencilik, doğalgaz dağıtım şebeke yönetimi, elektrik dağıtım şebeke yönetimi, telekom şebeke yönetimi gibi daha birçok sektöre hizmet etmektedir.

Yazının devamı Madencilik Türkiye Dergisi 100. sayı 54. sayfadadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

Yazıyı interaktif dergiden okumak için tıklayın.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikAriana Resources Kızıltepe Projesinde Toplam Kaynak Miktarında Yüzde 19’luk Artış Açıkladı
Sonraki İçerikMadencilik Sektörü 2022 Yılında 7 Milyar Dolar İhracat Hedefliyor