Erzincan’ın İliç ilçesinde yer alan Çöpler Altın Madeni’nde 13 Şubat Salı günü saat 14.28’de, yığın liçi alanında önce kayma ve sonra çok hızlı akma şeklinde bir kütle hareketi meydana geldi. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan ilk açıklamalara göre yaklaşık 200 metre yüksekliğe sahip yamaç boyunca 10 milyon metreküp kayaç kütlesinin 800 metre boyunca hareket ettiği ve hareket hızının saniyede 10 metre olduğu bildirildi.

İlk belirlemelere göre 9 işçinin kayan kütlenin altında kaldığını ve işçileri arama kurtarma çalışmalarının devam etiği belirtiliyor. Olayın ardından gece boyu devam eden çalışmalarda AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 339’u arama kurtarma personeli olmak üzere toplam 827 personel çeşitli araç, gereç ve ekipmanlarla görev yapıyor.

Öncelikle toprak altında kalan madencilerin kurtarılması için çalışmalar devam ettirilirken kayan kütle ile olası çevresel etkiler de araştırılıyor.

Konuyla ilgili yeni bir açıklama yapan Anagold Madencilik ise şu cümleleri sarf etti:

Anagold Çöpler Altın Madeni olarak, işletmemizde yaşanan elim olayın ardından çalışanlarımızın ve ailelerinin bu zorlu süreçte yaşadıkları endişe ve belirsizlikten dolayı büyük bir üzüntü duyuyoruz. 13 Şubat Salı günü saat 14:28 sularında yığın liç alanımızda meydana gelen toprak kayması ile ilgili olarak daha önceki açıklamamızda da belirttiğimiz üzere, olay meydana geldiği anda acil durum planı devreye alınmış, kurtarma operasyonları hemen başlatılmış ve halen devam etmektedir.

Şu ana kadar kayan toprak altında 9 çalışanımızın olduğu belirlenmiştir. Çalışma arkadaşlarımız için arama ve kurtarma çalışmaları sahamıza gelen tüm kamu kurum ve kuruluşların desteği ile devam etmektedir.

Anagold, olayın nedenlerini ve nasıl meydana geldiğini belirlemek için detaylı bir inceleme başlatmıştır. Profesyonel ekiplerimiz, olay yerinde ve ilgili kaynaklarda kapsamlı bir araştırma yapmaktadır. Bu inceleme süreci, şirketimizin ve diğer ilgili kuruluşların uzmanlarının katkılarıyla titizlikle yürütülmektedir. Buna göre;

• Yığın liç alanının kaymasından kaynaklı olarak bir kaza meydana gelmiştir.

• Konunun atık depolama havuzu ile bir ilgilisi yoktur. Atık depolama havuzumuz ile ilgili herhangi bir tehlike söz konusu değildir.

• Karasu (Fırat) Nehri’ne herhangi bir siyanür akışı olmamıştır.

• Kayma nedeniyle çevresel herhangi bir kirlilik yaşanmamış olup buna rağmen gerekli tüm tedbirler hızlı bir şekilde alınarak saha kontrol altına alınmıştır.

• 6 noktadan yüzey suyu numunesi alınmıştır. Alınan numuneler normal değerlerdedir ve herhangi bir kirlenme söz konusu değildir.

Anagold, kamuoyunu olayın detayları konusunda tamamen bilgilendirecek ve nedenlerini net bir şekilde açıklayacaktır. Ayrıca, benzer durumların önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması konusunda kararlıdır.

Şirketimiz, işçi sağlığı ve güvenliğini her zaman en üst düzeyde tutmayı taahhüt etmektedir. Bu nedenle, yaşanan olayın nedenlerini tam olarak anlamak ve benzer durumların tekrarlanmasını önlemek için gereken tüm adımları atmaya kararlıyız.

Kamuoyunu ve ilgili tarafları olayın gelişmeler konusunda düzenli olarak bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Video Kaynağı: Bağımsız Madenİş Sendikası

 

 

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikAnagold Madencilik’ten Heyelan ile İlgili Açıklama Yapıldı
Sonraki İçerikÇöpler’de Liç Alanının Çökmesi ile İlgili Meclis Araştırma Komisyonu Kuruluyor