Madencilik sektörünün önde gelen teknoloji firmalarından birisi olan Dassault Systèmes
Türkiye Ülke Müdürü Hakan Kul ile Şirket’in madencilik sektörü operasyonları ve ürünleri üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
Bize Dassault Systèmes’den ve teknolojik inovasyonu geliştirmedeki rolünden kısaca bahsedebilir misiniz?
Dassault Systèmes, birçok sektörde sürdürülebilir inovasyonu teşvik eden bilim temelli, teknoloji destekli çözümler sağlayan bir şirket. Sunduğumuz çözümlerin temelinde, işletmelere “sanal ikiz” deneyimleri yaratma gücü veren, iş birliğine dayalı bir sanal ortam olan 3DEXPERIENCE platformu yer alıyor. Bu platform, endüstrilerin süreçleri simüle etmesini, optimize etmesini ve organize etmesini sağlıyor. Böylece müşterilerimiz modern sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşırken aynı zamanda inovasyon yapmaya da devam edebiliyorlar. 3DEXPERIENCE platformu insanları ve verileri bir araya getirerek, karmaşık fikirleri sürdürülebilir bir geleceği destekleyen pratik ve verimli çözümlere dönüştürmeye yardımcı oluyor. Dünya çapında 12 farklı sektöre hizmet veriyoruz, 350.000 müşterimizin verimliliği artırma ve çevresel etkiyi azaltma konusunda sınırlarını zorlamalarına yardımcı oluyoruz. Madencilik alanında da çözümlerimizle müşterilerimizin sektörün getirdiği çeşitli zorlukları ele alarak güvenlik, sürdürülebilirlik ve kaynak verimliliğini artırmalarına destek oluyoruz.
Dassault Systèmes operasyonel verimlilik ve sürdürülebilirlik açısından madencilik sektörünü nasıl destekliyor?
Çevresel kaygıların artması ve yasal düzenlemelerin katılaşmasıyla birlikte, madencilik sektörü üzerindeki kaynak çıkarımı ile sürdürülebilirlik arasında bir denge kurma konusundaki baskı gün geçtikçe yoğunlaşıyor. Dassault Systèmes, kaynak keşfi ve jeolojik modellemeden maden tasarımına, üretim planlamasına ve çevre yönetimine kadar madencilik faaliyet döngüsünün her aşamasını kapsayan entegre çözümler sunuyor. 3DEXPERIENCE platformunu kullanarak madencilik şirketlerinin operasyonel verimliliği artırmalarını, atıkları azaltmalarını ve sürdürülebilirlikte yeni standartlar belirlemelerini sağlıyoruz. Çözümlerimiz, madencilerin operasyonlarını çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) hedefleriyle uyumlu hale getirmelerine yardımcı olarak, maden çıkarmadan rehabilitasyona kadar tüm süreçlerin çevresel etkiyi en aza indirmesini sağlıyor. Platformumuz, verileri ve operasyonları birbirine bağlayarak madencilik şirketlerinin daha sürdürülebilir bir gelecek için çalışma şeklini dönüştürüyor.
Bize “Entegre Madencilik Operasyonları” ve sektördeki önemi hakkında daha fazla bilgi verebilir misiniz?
Tabii. Geleneksel madencilik operasyonları genellikle jeoloji, mühendislik ve üretim ekiplerinin ayrı sistemler ve süreçler kullandığı izole silolarda çalışır. Fakat Entegre Madencilik Operasyonları, madencilik sürecinin her aşamasını tek bir dijital platformda bir araya getiren birbirine bağlı iş akışlarına geçişi temsil ediyor. Bu entegrasyon, gerçek zamanlı veri görünürlüğünü ve bilinçli karar verme için gerekli olan işlevler arası iletişimi geliştiriyor. Her departmanın paylaşılan verilere ve içgörülere erişimi olduğunda, şirketler faaliyetleri daha iyi koordine edebiliyor, kaynakları verimli bir şekilde yönetebiliyor
ve güvenliği artırabiliyor. Entegre bir iş modeline geçmek, madencilik sektöründeki şirketlerin çevik,rekabetçi ve günümüzde karşılaştıkları karmaşık zorlukların üstesinden gelmek için daha donanımlı olabilmelerine yardımcı oluyor.
Yazının Devamı Madencilik Türkiye Dergisi’nin 123.sayısındadır.