MTA ve MAPEG başkanlığında; kamu, özel sektör, STK’lar ve akademik camianın katılımıyla organize edilen Demir Çalıştayı 20 Aralık 2022 tarihinde Ankara’da, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi.

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı’nın ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürü Vedat Yanık’ın açılış konuşmalarıyla başlayan Çalıştay’da bir de panel organize edilirken Çalıştay’ın öğleden sonraki kısmında ise Demir Çalışma Masaları Toplantıları yapıldı.

Çalıştay ile ilgili düşüncelerini aldığımız MTA Genel Müdür Yardımcısı Abdulkerim Aydındağ, “Bugün bir çağa ismini vermiş, onu işletebilen, ürün haline getirebilen devletleri ön sıraya çıkaran, kültürümüzde efsanelere konu olmuş, ülkemiz ve hatta dünya için kritik hammaddelerden olan demir cevherini konuşmak için buradayız. Hiçbir faaliyet kolu yoktur ki, demir çeliğe ihtiyaç duymasın. Ziraatta, karasabandan traktöre kadar, imalât sanayiinin tüm kollarında; Ulaştırma sektöründe, İnşaat sektöründe ve diğer sektörlerde bunu görmek zor değildir. İşte bu nedenle, kalkınmanın ölçülmesinde millî gelir gibi demir-çelik tüketimi de ölçüt kullanılmaktadır ve her iki büyüklük arasında çok sıkı bir ilişki vardır.” şeklinde konuştu.

Demir cevherinin aranması, çıkarılması ve üretilmesi aşamalarını anlamak ve doğru tespitler yapmak adına MTA bünyesinde 2022 yılı başında Demir Çalışma Masası oluşturduklarını sözlerine ekleyen Aydındağ, Demir Çalışma Masası kapsamında 9 ve Çalıştay hazırlık kapsamında da 15 olmak üzere yaklaşık 1 sene içerisinde gerçekleştirilen 24 toplantının 5 kamu kuruluşu, özel sektörden 18 firma, 7 STK ve 2 üniversiteyi temsilen toplam 280 kişi ile gerçekleştirildiğini belirtti.

Tüm bu faaliyetler kapsamında belirlenen başlıklar ise şu şekilde oldu;

  • Teknik Konular (Aramacılık Faaliyetleri – Cevher Geliştirme ve Teknoloji),
  • İdari ve Ticari Konular (Taşımacılık- Lojistik, Ruhsat-İzinler, Kotalar-Sınırlamalar-Teşvikler ve Maliyet Konuları-Ürün Standartları)
  • Sosyal ve Çevresel Konular

Bu başlıklara göre oluşturulan masalarda konu başlıklarında uzman kişiler bir araya gelerek tespitler sonuç bildirgesi haline getirildi.

2023 yılı içerisinde gerçekleştirilecek diğer bir çalıştay ile ise süreç içerisinde alınan yol irdelenecek.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikBalya’da Çözüm Odaklı Gelişme
Sonraki İçerik2021 Yılı Toplam Metal Üretimi Dünyada 2,8 Milyar Ton Oldu