Çalışmanın Özgeçmişi:

ABD’de birçok tesisi bulunan büyük bir agrega üreticisi olan Valley Quarries, tesis atığında bulunan ultra ince tanelerin susuzlaştırılması için belt presler kullanmakta ve istenilen düzeyde susuzlandırma olmaması nedeniyle çevresel açıdan para cezaları ödemekteydi. Ayrıca mekanik onarımlar, çalışma sıcaklığı hassasiyeti ve işçi gereksinimlerinden kaynaklı işçi maliyetleri, belt preslerde görülen önemli işletme maliyetleriydi. Bu yüksek işletme maliyetlerini düşürmek isteyen Valley, agrega üretimi sırasında çökeltme havuzlarının kullanımıyla ilgili günlük sorunları değerlendirmek ve proses iyileştirmeleri için tecrübelerinden yararlanmak üzere Derrick Corporation ile temasa geçti.

Çözüm:

Valley Quarries ödenen cezaların önüne geçmek ve ince tane geri kazanım sistemini değerlendirmek için tesis atığından numuneler topladı. Alınan numuneler, çökeltme havuzuna akan pulpın dakika başına debi (metreküp) cinsinden akış oranını, katı yüzdelerini, tonaj oranlarını ve tane boyutlarını belirlemek için kullanıldı. Bunların tümü, verimli bir ince tane kazanım sisteminin akım şemasını çıkarmak ve ekipmanları boyutlandırmak için gereken hayati parametrelerdir.

Her Valley tesisine Derrick HI-G® Fines Recovery System (İnce Tane Geri Kazanım Sistemi) ekipmanları kuruldu (Derrick hidrosiklonları ve Derrick yüksek g-kuvvetli susuzlaştırma eleklerinin kombinasyonu). Bu ekipmanlar +25 mikron (25 mikrondan iri) boyutundaki malzemeleri alarak bunları istiflenebilir/taşınabilir bir kek formuna dönüştürür (konveyör veya kepçe kamyon ile). Bu malzeme, genellikle tesis atığının %50-60’ını oluşturmaktadır. Kalan %40-50 oranındaki ultra ince taneler (-25 mikron) alınıp yoğunlaştırılmak üzere yüksek hızlı radyal tikinere gönderilmektedir. Tikiner alt akımından alınan yoğunlaşmış ultra ince tanelerin istiflenebilir/taşınabilir kek formatına belt presler ile susuzlandırılmasında büyük zorluklar yaşanmaktaydı.

Yazının devamı Madencilik Türkiye Dergisi 98. sayı 50. sayfadadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

 

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikEnerji Dönüşümünün Sessiz Oyuncusu: Uranyum
Sonraki İçerikMTA Genel Müdür Yardımcılıklarına Yeni Atamalar