Almanya’da ortaya çıkan ve hızla diğer gelişmiş ülkelere yayılan “Endüstri Devrimi 4.0” kavramı, modern akıllı teknolojiyi kullanarak geleneksel üretim ve endüstriyel uygulamaların sürekli otomasyonunu tanımlar. Bu sistemde büyük ölçekli olarak kurulan ve makineden makineye iletişim, nesnelerin interneti, artan otomasyon, gelişmiş iletişim ağı ve kendi kendini izleme ve insan müdahalesine gereksinim duymadan sorunları analiz edip tanı koyabilen akıllı makineler, bir araya getirilerek bir üretim platformu hazırlanır.
Madenlerde karşılaşılan ve giderek karmaşıklaşan jeolojik koşullar, şirketleri hammaddelerin kalitesini ve miktarını koruma ve mümkün olan yerlerde daha da artırma zorunluluğuyla karşı karşıya bırakmaktadır. Özellikle ücretlerin yüksek olduğu madencilik sektörüne sahip ülkelerde, kaynak tasarrufu ve hammaddenin ekonomik olarak çıkarımı belli bir düzeyden sonra ancak daha fazla otomasyon ve dijitalleşmeyle sağlanabilir. Uzaktan denetlenebilen ekipmanların ve otonom makinelerin kullanımı, madenlerdeki personel kullanımını ve dolayısıyla insan yaşamı üzerindeki riskleri de önemli ölçüde azaltabilir. İki yüzyıldan fazla geçmişiyle DMT de Endüstri Devrimi 4.0’ın yaşandığı bu dönemde teknoloji ve dijitalleşmeye odaklanmıştır. Geniş bir pazarı incelemenin ve şirket içi teknik uzmanlığının sayesinde DMT, müşterilerine dijital dönüşümün zorlukları hakkında tavsiyelerde bulunmakta ya da “Dijital Dönüşüm Ofisi” olarak onlara eşlik etmektedir. DMT’nin sunduğu yenilikçi ve bütünsel Endüstri 4.0 çözümlerinden bazıları şu şekildedir.
Operasyonel İşlemler
DMT, hammadde sektöründe dijitalleşme yoluyla verimliliği artırma eğiliminin kesinlikle itici gücü olarak en önlerde yer almaktadır. Hizmet yelpazesinde şu anda var olan olan çok çeşitli teknik çözümlerle, tüm değer zinciri boyunca üretim halkasında yer alan tüm işlemler bu eğilimden etkilenir. Bunun ötesinde, hammadde çıkarılmasının tüm yaşam döngüsünü kapsayan (bulgu, arama çalışmaları, planlama, inşaat, operasyonlar, çevre, madenin kapanması ve maden sahasının iyileştirilmesi gibi) dijital ürünlerin ve hizmetlerin sunumunu sürekli olarak genişletmek amacıyla sistematik yaklaşımlar yürütülmektedir.
Bulgu Çalışmaları
Bulgu [keşif, (reconnaissance)], genellikle madencilik projelerinin ilk aşamasını oluşturur ve bu aşamadaki yüksek derecedeki belirsizlik, yatırım risklerini en aza indirmeye yönelik yoğun çabaların ana nedenidir. Bu çalışma adımını verimli bir şekilde desteklemek için DMT, teknoloji işbirlikçilerinin desteğiyle, yeterli donanıma sahip dronları etkin olarak kullanma gücüne sahiptir. DMT, ayrıca elde edilen verilerin ArcGIS ve AutoCAD gibi standart yazılımlarla entegrasyonunu sağlayan ve böylece jeolojik haritaların oluşturulmasını büyük ölçüde hızlandıran önemli bir teknoloji modülü geliştirmektedir.
Yazının devamı Madencilik Türkiye Dergisi 100. sayı 68. sayfadadır.
Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.
Yazıyı interaktif dergiden okumak için tıklayın.