Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) 2024 faaliyetlerini anlatmak, sektörel güncel gelişmelerle ilgili bilgi alışverişinde bulunmak için basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıya EMİB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, EMİB Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı İbrahim Altınpınar, Faik Tokatlıoğlu ve EMİB Yönetim Kurulu Üyesi Reyhan Sezgin katılım gösterdi.

2023 yılının ülkemiz için üzücü başladığını belirterek sözlerine başlayan Alimoğlu, “6 Şubat’ta hepimizi karanlığa boğan o derin acıyı yaşadık. Bu süreçte yaralarımızı sarmaya, acıları bir nebze olsun dindirmeye çalıştık. Madenciler olarak göçük altında kalan canlarımıza en ön sıralarda koştuk. 10 binden fazla madencimizle iş makinelerimizle arama kurtarma çalışmalarında gece gündüz çalıştık. Çok sayıda vatandaşımızı enkaz altından sağ kurtardık.

Ülkece yaşadığımız acının yaralarını sarmak için çabalarken ekonomik olarak da elimizden geleni yapmaya çalıştık. Ülkemizin ihracatı, 2023’te bir önceki yıla göre %0,6 arttı ve 255,8 milyar dolar oldu. İthalatımız ise %0,5 azalarak 361,8 milyar dolara geriledi. Dış ticaret açığımız %3,2 azalışla 105 milyar 997 milyon dolar oldu.” dedi.

Madencilik sektörünün ihracat rakamlarını da değerlendiren Alimoğlu, “Maden sektörü olarak 2023 yılında 5,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. İhracatımızın üçte birine denk gelen 1,9 milyar dolarlık bölümü doğal taş ihracatı olarak gerçekleşti. 2022 yılında 6,5 milyar dolar olan ihracatımız 2023 yılında %11 düşüş gösterdi. Gerek yerelde gerekse küresel ekonomik düzende karşılaşılan zorluklar bu düşüşe sebep oldu.

Türkiye geneli maden ihracatımızla paralel olarak Birliğimizin ihracatı da 2023 yılında bir önceki yıla göre düşüş gösterdi. Ege Maden İhracatçıları Birliği olarak ise üyelerimizle 1,06 milyar dolar maden ihracatı gerçekleştirdik. İhracatımızın yarıdan fazlasını doğal taş oluşturdu. Doğal taş ihracatında da işlenmiş doğal taş başı çekti.” şeklinde konuştu.

EMİB olarak 2023 yılında gerek ticaret ve alım heyetleri gerekse fuar organizasyonlarıyla firmaların ihracatını arttırmak için canla başla çalıştıklarını aktaran Alimoğlu, Şubat ayında İngiltere’ye, Mart ayında Kazakistan ve Özbekistan’a sektörel ticaret heyetleri düzenlediklerini ifade etti.

Nisan ayında Marble İzmir Fuarı sırasında 26 ülkeden 120 yabancı alıcının katılımıyla alım heyeti düzenlediklerini de sözlerine ekleyen Alimoğlu, “Haziran ayında Xiamen Uluslararası Taş Fuarı milli katılım organizasyonunu 47 firmamızın katılımıyla gerçekleştirdik.

Fuar ve heyetlerin yanı sıra sektörün sorunlarını ilk ağızdan dinlemek amacıyla, Bölgesel İstişare Toplantıları’na devam ettik. Sektörel istişare toplantılarımızdan en geniş kapsamlı olanını Bergama’da gerçekleştirdik.

‘Yeni Dönem Doğal Taş Pazarlama ve Strateji Geliştirme’ Ur-Ge Projesi ile sektördeki firmaların pazarlama ve strateji geliştirme alanındaki kaslarını güçlendirmeye devam ediyoruz.

Proje katılımcısı firmalarımızla Eylül ayında İtalya’nın Bologna ve Verona kentlerinde düzenlenen fuarlarını ziyaret ettik.” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü ortaklığında yürütülen “Doğal Taş Madenciliği Sektöründe İş Kazalarını ve Yaralanmaları Önlemek İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Odaklı Faaliyetlerin Geliştirilmesi” projesini tamamladıklarını ifade eden Alimoğlu, “Projenin dijital çıktılarını sektörümüzle buluştuğumuz her ortamda tanıtmaya ve üye firmalarımızın çalışanlarını sanal gerçeklik ortamında İSG simülasyonları ile geliştirmeye devam ediyoruz.

Ayrıca sektörün ihtiyaçlarını karşılamak üzere nitelikli eleman yetiştirilmesine yönelik lisans öğrencilerine burs sağlıyoruz. Cevherimiz Sensin Projesi ile sektöre nitelikli elemanlar kazandırıyoruz.

Her yıl düzenlediğimiz gibi bu yıl da Kasım ayında Afyon’da Hayatımız Maden Çalıştayında sektörün paydaşlarını bir araya getirdik. Mermerin başkenti Afyonkarahisar’da 9 Kasım’da düzenlenen 5. Hayatımız Maden Çalıştayı’nın Gala Gecesi’nde, EMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’ni de gerçekleştirdik. Doğal taş ve doğal taş dışı madenler sektörlerinde en çok ihracat yapan 5’er üyemizi onurlandırdık.

Ve elbette ihracatta tasarımın katma değerin anahtarı olduğunun farkındayız bu bilinçle, 2023 yılında Amorf Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışmasını 4. kez düzenledik. Yarışmaya 292 başvuru aldık ve Aralık ayında Gala gecemizi düzenledik.” şeklinde açıklamalarına devam etti.

EMİB olarak 2024 yılına da hızlı başladıklarını belirten Alimoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Ocak ayında Suudi Arabistan’a 17 firmamızın katılımıyla sektörel ticaret heyeti düzenledik. Türk doğal taş sektörü 2023 yılında Suudi Arabistan’a ihracatını yüzde 39’luk artışla 89 milyon dolardan 123 milyon dolara çıkarmıştı. Ticaret heyeti katılımcılarımızdan aldığımız geri dönüşler ihracatımızı daha da arttıracağımızı kanıtlar nitelikte.

Şubat ayında İngiltere’de düzenlenen Surface Design Show’a info stant katılımı gerçekleştirilerek sektörümüzü tanıttık. İngiltere’de mimarlar, iç mimarlar, endüstriyel tasarımcılarla ve İngiltere’de mimarlık, iç mimarlık, endüstriyel tasarım okuyan Türk öğrencilerle güçlü bağlar kurduk.

Yine Şubat ayında ilk kez Güney Kore KINTEX fuarına 10 firmamızın katılımıyla milli katılım organizasyonu düzenledik.

Güney Kore’de sadece fuar katılımı yapmadık. Güney Kore Uluslararası Müteahhitler Birliği, Kore Doğal Taş Birliği, Kore İthalatçılar Birliği ile çok verimli toplantılar yaptık. Güney Kore’de çok faydalı bir hafta geçirdik. Fuar sırasında çok sayıda ziyaretçiyle firmalarımız iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

2025 yılından itibaren çok daha yoğun bir katılımla KİNTEX Fuarı’nda yerimizi almak için çalışmalarımıza başladık.

Bu ay içinde yıllardır olduğu Xiamen Uluslararası Taş Fuarına milli katılım organizasyonumuzu 56 firmamızın katılımıyla ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği ile birlikte açacağımız standımızla gerçekleştireceğiz.

17-20 Nisan 2024 tarihlerinde İzmir MARBLE Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı’nda Türk doğal taş sektörümüz dünyanın dört bir tarafından gelecek ithalatçılarla buluşacak.

Ege Maden İhracatçıları Birliği olarak düzenleyeceğimiz Alım Heyeti Organizasyonu’yla yeni ticari bağlantıların artmasına zemin hazırlayacağız.

Yılı bitirmeden Endonezya ve Avustralya başta olmak üzere uzak ülkelerle de ticaret ve alım heyetleri düzenlemek için çalışmalarımız hızla devam ediyor.

Sektörel istişare toplantıları ile üyelerimizin talep ve ihtiyaçlarını takip etmeye ve ilgili kurumlara bizzat aktarmaya devam edeceğiz.

Ve elbette, Türk doğal taş sektörünün mimarlar ve tasarımcılarla bağlarını güçlendirmek amacıyla düzenlediğimiz “AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması” 2024 yılında 5. kez hayat bulacak.”

Sektörün 2024 yılı ihracat hedeflerinden de bahseden Alimoğlu, 2024 yılında yapacağımız yoğun pazarlama faaliyetleriyle maden sektörümüzün 2023 yılında yaşadığı kan kaybını sona erdireceğimize inanıyoruz. 2024 yılı sonunda maden sektörümüzün toplamda 6,5 milyar dolar, doğal taş sektöründe 2 milyar dolar barajını aşmasını hedefliyoruz. Ege Maden İhracatçıları Birliği olarak 2024 yılı sonunda 1 milyar 250 milyon dolar dövizi ülkemize kazandırmak için 365 gün 24 saat çalışacağız.“  şeklinde sözlerini sonlandırdı.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikSERHAM Başkanı Kazım Demir Vefat Etti
Sonraki İçerikPDAC 2024 Tamamlanırken Türk Firmaları Ülkemizi Başarıyla Temsil Etti