Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerjide dünyada yaşanan gelişmeleri dikkate alarak, Türkiye’nin sahip olduğu kaynakları ve kendine has ihtiyaçlarını tanımlayan, bu ihtiyaçların azami düzeyde karşılanabilmesi için ulaşılması gereken hedefleri belirleyen stratejik yol haritası niteliğindeki 2024-2028 Stratejik Planı’nı yayımladı.
Stratejik planda görüşlerine yer verilen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Madencilik alanında güvenli ve yüksek katma değerli üretime yönelik politikalarımız çevreye duyarlı bir yaklaşımla ekonomimize azami katkıyı sağlayacak şekilde yürütülmektedir. Madenlerimizin güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde aranması ve üretilmesine son derece önem verilmektedir. Elektrikli araçlar, enerji depolama ve yenilenebilir enerji gibi gelişen yeni teknolojilerde kritik ve stratejik minerallerin rolü giderek önemini artırmaktadır. Buradan hareketle nadir toprak elementi rezervlerinin keşfi ve çıkarılması ekonomik, teknolojik ve stratejik olarak ülkemize büyük bir ivme kazandıracaktır.” ifadelerini kullandı.
Bayraktar ayrıca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak Türkiye Yüzyılında vizyonun; enerjide ve madenlerde tam bağımsızlık olduğuna vurgu yaptı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2024-2028 Stratejik Planında 7 adet amaç, 30 adet hedef belirlenirken bu hedeflere ilişkin 131 adet performans göstergesi oluşturuldu. Madencilik sektörüne yönelik hedefler ise şu şekilde sıralandı:
- Dışa bağımlılığın azaltılması amacıyla yerli kömür arama ve üretimimiz arttırılacak.
- Dışa bağımlılığın azaltılması amacıyla yurt dışında enerji ve maden kaynaklarının aranması ve üretimi artırılacak.
- Kritik ve stratejik mineraller öncelikli olmak üzere maden potansiyelimizin ortaya çıkarılması ve ekonomiye kazandırılması sağlanacak.
- Madenlerimiz yurt içinde işlenerek katma değeri artırılacak.
- Madenciliğin uluslararası standartlarda güvenli ve çevreye duyarlı şekilde sürdürülmesi sağlanacak.
- Madencilikte iş sağlığı ve güvenliği (İSG) kültürü yaygınlaştırılacak.
- Madencilik sektörü ile ilgili Kurum ve Kuruluşlarımızda daha etkin, şeffaf ve yönetişim odaklı bir kamu hizmeti yapısına geçilecek.
- Enerji ve maden sektörlerinde yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak.
- Enerji ve maden piyasalarımızın uluslararası piyasalara entegrasyonu sağlanacak.
- Enerji ve maden ticaret hacmimiz artırılacak.
- Tabii kaynaklar alanında teknoloji geliştirme ve Ar-Ge çalışmaları yürütülecek.
- Enerji ve tabii kaynaklar sektöründe öncelikli alanlarda teknoloji ve ekipmanlar yerlileştirilecek.
Stratejik Plan kapsamında “Mevzuat Analizi” başlığı altında, “Mevcut ekonomik, çevresel ve sosyal durumlar göz önünde bulundurulduğunda, yatırım süreçlerinin de hızlandırılması açısından, yeni Maden Kanunu hazırlanması ve buna yönelik ikincil mevzuatın güncellenmesi gerekmektedir.” ifadelerine yer verildi. Ayrıca her bir maden grubunun özelliklerini ve ihtiyaçlarını gözetecek şekilde yeni Maden Kanunu’nun ve ilgili mevzuat çalışmalarının ulusal ve uluslararası koşullar da dikkate alınarak hazırlanmasının da bir ihtiyaç olduğu planda yer aldı.
Yine “Mevzuat Analizi” başlığı altında, ülkemizde madencilik sektörüne ilişkin çalışmaların daha güvenli ve sürdürülebilir bir zeminde devam ettirilebilmesi için sektörün önde gelenlerinin, tecrübe paylaşımı yaparak, kanun yapıcılara tavsiye niteliğinde kararlar verebilecekleri bir platform oluşturması gerekliliğine vurgu yapılırken “Ulusal Madencilik Şûrası”nın teşkili ile çalışma esas ve usullerine yönelik mevzuat alt yapısının da hazırlanması gerektiği belirtildi.