Yer bilimleri alanında, özellikle madencilik sektöründeki cinsiyet dağılımı oldukça dengesizdir. İş kümelerinin hemen hemen tüm bölümlerinde, toplumda ve profesyonel topluluklarda olduğu kadar eğitim ve araştırmada da genel olarak erkek baskın bir dağılım söz konusudur. Ancak araştırmalar göstermektedir ki cinsiyet eşitliğinin olduğu çalışma grupları daha yaratıcı ve yenilikçidir. Bu sebeple, kadınların madencilik sektörüne katılımı
gerekli ve stratejiktir.

Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü Hammadde Topluluğu, 13-18 yaşındaki kızların ilgisini yer bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinlerine çevirmeyi amaçlayan ENGIE projesinin uygulanmasını desteklemektedir. Projenin amacı ilerleyen süreçte beklenen cinsiyet dengesini sağlamaktır.

ENGIE – Kızları Yerbilimleri ve Mühendisliğe Teşvik Etme” projesi, kariyer kararları genellikle hayatın bu döneminde verildiği için 13-18 yaş arasındaki gençleri hedefleyen bir projedir. Projenin uygulanmasında yer bilimleri hakkında farkındalık yaratma stratejisi geliştirilmiştir ve uluslararası bir paydaş işbirliği ağı oluşturulmuştur. Proje, tam zamanlı olarak 21 ülkede başlamış olup, ülkemizde Maden Jeologları Derneği (MJD) Kadın Komisyonu Başkanı Yonca Yıldırım Çörtenlioğlu ve MJD Kadın komisyonu tarafından yürütülmektedir.

ENGIE 26 kurumun işbirliği ile hayata geçirilmiş bir projedir. Bu kurumlar arasında 3 üniversite (Miskolc Üniversitesi, Luleå Teknoloji Üniversitesi ve Zagreb Üniversitesi), 2 araştırma merkezi (İtalyan Ulusal Araştırma Konseyi ve La Palma Araştırma Merkezi) ve Avrupa düzeyinde bir profesyonel kuruluş olan Avrupa Jeologlar Federasyonu (EFG) yer almaktadır.

2020 yılının Ocak ayında başlayan bu proje maalesef pandemi nedeniyle ve okulların kapatılmasıyla uzaktan eğitim olarak devam etmiş ve 2021 yılı Eylül ayında okulların açılması ile birlikte projeye hız verilmiştir.

Yazının devamı Madencilik Türkiye Dergisi 100. sayı 98. sayfadadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

Yazıyı interaktif dergiden okumak için tıklayın.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikTerkedilen Maden Sahalarına 22 Bin 100 Adet Zeytin Ağacı Dikildi
Sonraki İçerikTecrübenin Getirdiği Kalite: Üntel Kablo